НОВИНИ

Протестиращите в Бейрут завзеха министерства, премиерът ще поиска предсрочни избори

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
22:34, 08.08.2020
Чете се за: 00:56 мин.
Близък изток

Протестиращи щурмуваха министерства тази вечер в Бейрут, четири дни след най-голямата експлозия в историята на страната. В резултат на взрива загинаха 158 души, а над 6000 бяха ранени. Демонстрантите срещу управляващите влязоха в сблъсъци със силите на реда по-рано през деня. Един полицай е загинал, след като бил преследван от протестиращи и паднал в шахта.

Гневът на ливанците срещу управляващите, допуснали катастрофата на пристанището във вторник, тази вечер достигна точка на кипене. Над 10 000 души се събраха на площада на мъчениците в центъра на столицата. Много от тях скандираха: "Напуснете! Всички сте убийци!"

"Толкова сме уморени от всичко това, толкова изпълнени с болка. Просто е", каза протестиращ.

При опит на протестиращи да доближат сградата на парламента се стигна до сблъсъци със силите на реда. Демонстрантите замеряха полицаите с камъни, а полицаите използваха сълзотворен газ.

Близо 117 души са ранени, по данни на Червения кръст, 55 са в болница.

Във вечерните часове протестиращи влязоха в сградите на министерствата на външните работи и на икономиката. Демонстранти гориха портрета на президента Мишел Аун. За тях небрежност, некомпетентност и корупция във властта са довели до взрива на близо 3 тона амониев нитрат, опустошил града.

"Няма да им простим за пролятата кръв на децата и хората, които загинаха. И не бих казала, че те загинаха заради престъпление, те загинаха заради небрежност", каза протестираща.

На фона на протестите премиерът обяви, че единственият изход от ситуацията е провеждането на предсрочни парламентарни избори.

Американското посолство в Бейрут разпространи заявление, в което изтъква, че ливанския народ е страдал достатъчно и заслужава управляващи, които да се вслушат в исканията на хората и да променят курса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екшън в едно полувреме бе достатъчен на Барса да стигне до 1/4-финалите в ШЛ
Екшън в едно полувреме бе достатъчен на Барса да стигне до 1/4-финалите в ШЛ
Засилени проверки на инспекцията по труда по морето
Засилени проверки на инспекцията по труда по морето