НОВИНИ

Протестиращите земеделци в Гърция блокираха магистралата Атина-Ламия

протестиращите земеделци гърция блокираха магистралата атина ламия
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
18:38, 08.02.2024
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Протестиращите земеделци в Гърция блокираха днес магистралата Атина-Ламия и в двете посоки при пътен възел Антили. Пътната полиция отклонява движението по обходни маршрути.

По-рано тази седмица недоволните земеделци решиха да засилят блокадите на различни места в страната и издигнаха списък с общи искания към правителството. Те обявиха и възможно шествие до Атина следващата седмица.

Правителственият говорител Павлос Маринакис заяви днес, че премиерът Кириакос Мицотакис е готов да се срещне с протестиращите фермери в понеделник, ако те вдигнат блокадите от националната пътна мрежа.

"Премиерът даде ясно да се разбере, че диалогът може да продължи при отворени пътища. Не искаме да стигнем до момент, в който свободното движение на гражданите да бъде възпрепятствано", каза правителственият говорител.

За да сложи край на протестите, правителството обяви пакет от мерки, който включва удължаване с една година на срока за връщане на специалния данък върху горивата за селското стопанство; преструктуриране на задълженията на местните и общите организации за мелиорация към Държавната електрическа компания и гарантиране на средносрочно намаление на разходите за електроенергия с поне 30 процента в сравнение с настоящите цени за едно десетилетие, посочва вестникът.

Земеделците обявиха, че това не удовлетворява исканията им, а правителството изключи вариант за приемане на допълнителни мерки за подкрепа.

Представители на Министерството на земеделието разговарят с протестиращите фермери в цялата страна, а министърът на земеделието Елефтериос Авгенакис ги призова да сформират 20-членна делегация, за да може диалогът да продължи, ако блокадите бъдат вдигнати.

Утре фермерите планират да затворят един от граничните пунктове между Гърция и Северна Македония за 4 часа, като ще бъдат спирани предимно преминаващите товарни автомобили.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Намаляват случаите на шофьори, употребили алкохол и/или наркотици, заяви вътрешният министър Калин Стоянов
Намаляват случаите на шофьори, употребили алкохол и/или наркотици, заяви вътрешният министър Калин Стоянов
Радев: Очаквам ЕС да докаже, че е съюз, основан на правила
Радев: Очаквам ЕС да докаже, че е съюз, основан на правила