НОВИНИ

Протестната партия на фермерите печели регионалните избори в Нидерландия

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
14:56, 16.03.2023 (обновена)
Чете се за: 01:40 мин.
Европа
Слушай новината

Тежък удар срещу управляващата коалиция в Нидерландия. Протестната партия на фермерите спечели регионалните избори и така си осигури 15 места в Сената - с две повече от консервативната формация на премиера Марк Рюте.

Вотът се определя като тест за управлението на правителството. Прогнозите са, че с новия състав на Сената, работата на управляващата коалиция вероятно ще бъде затруднена.

Сенаторите от партията на Рюте ще трябва да разчитат на подкрепата на левите партии. Коалицията между "Партията на труда" и "Зелените леви" си осигури 15 сенаторски места. По много въпроси обаче, те имат разногласия с партията на Рюте. Създадената преди три години Партия на фермерите, вече е трета най-голяма политическа сила в Нидерландия.

"Член съм на Християндемократическата партия и сега отново гласувах за тях. Но ми харесва, че има партия, която оказва натиск върху големите партии", каза фермерът Триенке Елсхоф.

Фермерите се обединиха, заради така наречената "азотна криза". Недоволството им е насочено срещу плановете на правителството да затвори около 3 хиляди ферми заради изискванията на Европейския съюз за намаляване на вредните емисии.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев победи шампион от Sofia Open и се класира за четвъртфиналите на "Чалънджър" в Унгария
Адриан Андреев победи шампион от Sofia Open и се класира за четвъртфиналите на "Чалънджър" в Унгария
Шествие в подкрепа на Алекандър Морфов в София (Снимки)
Шествие в подкрепа на Алекандър Морфов в София (Снимки)