НОВИНИ

Противоречиви реакции след решението на САЩ да се оттегли от договора "Открито небе"

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:39, 22.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Намерението на Съединените щати да се оттеглят от договора "Открито небе" предизвика безпокойство. Официално Вашингтон трябва да прекрати участието си в споразумението в следващите шест месеца.

Пред журналисти американският президент Доналд Тръмп обясни причините за оттеглянето на САЩ от договора, но не изключи възможността той да бъде променен или да се работи по нова спогодба.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: Мисля, че имаме много добри отношения с Русия, но Русия не спазва договора. Така, че докато те не започнат да го спазват, ние се оттегляме. Но шансовете да постигнем ново споразумение или да променим сегашното са много добри.

Москва категорично отрича да е нарушавала "Открито небе". Нищо не пречи разговорите по техническите въпроси, които Вашингтон представя като нарушения, да продължат, коментира зам.-министърът на външните работи Александър Грушко. В официалното изявление на руското външно министерство се посочва, че излизането на САЩ от спогодбата ще има не само преки последици, но от това ще пострада и "архитектурата на европейската сигурност като цяло".

Германия вече обяви, че заедно с още няколко държави ще се опитат да убедят Вашингтон да преосмисли решението си.

Стефан Дюжарик - говорител на генералния секретар на ООН: Прекратяването на подобни споразумения, без да се предлага алтернатива, може да доведе до пагубни резултати - като например опасна надпревара във въоръжаването и възможни грешни преценки.

"Открито небе" е подписан през 2002 година, в него участват 35 държави, сред които САЩ, Русия, Канада, Великобритания. Договорът позволява да извършват невъоръжени наблюдателни полети над териториите си едни на други с цел насърчаване на доверието и избягване на конфликти. През последните няколко години Русия започна да забранява част от територията си за полети. Това обаче е повод за ревизиране на споразумението, а не за оттеглянето от него, коментират анализатори. Според експерти, договорът продължава да бъде от огромна полза за Вашингтон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме Международния ден на биоразнообразието
Отбелязваме Международния ден на биоразнообразието
Рекорден брой смъртни случаи от COVID-19 за денонощие в Бразилия
Рекорден брой смъртни случаи от COVID-19 за денонощие в Бразилия