НОВИНИ

Проучват щамовете на коронавирус у нас, за да се обясни по-ниският брой заболели и починали

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
12:15, 21.05.2020
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Трети пореден ден оздравелите с коронавирусна инфекция са повече от новозаразените. Това показват данните на Националния оперативен щаб.

39 са новорегистрирани случаи на COVID-19 в страната за последното денонощие. Общо броят на заразените у нас е вече 2331.

От тях 287 са хоспитализирани, а 31 са в тежко състояние. Излекувани са 43-ма за изминалото денонощие. Така общият им брой е 727.

Увеличават се и жертвите на болестта - още четирима души са починали през последните 24 часа и така общият брой на загубилите битката с Ковид в България достигна 120 души.

Още двама заразени медици регистрираме днес и проценът им остава устойчив - 11. Днес бе отмчетен и своеобразен рекорд в броя на направените тестове за последното денонощие - 1912.

От няколко дни съотношението между броя на изчистените от вируса и новоокритите случаи показва положителна тенденция. Друг дори по-важен показател - броят на хоспитализираните и тези в много тежко състояние трети ден е съответно под 300 и малко над 30, показват данните от щаба.

Така на дневен ред е отново разхлабването на мерките - хаос в този процес, според Венцислав Мутафчийски няма.

Ген. майор. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, Национален оперативен щаб:
Може много примери да дадем защо отпуснахте това, защо не отпуснахте онова - мисля, че този начин на разсъждение в момента е непродуктивен. Светът е много внимателен и продължава да бъде внимателен и ние трябва да бъдем внимателни

От началото на епидемията се е работило по поне пет графика за разхлабване на мерките.

Ген. майор. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, Национален оперативен щаб: Накрая се реши опираме се на един общ скелет и в зависимост от промяната на епидемиологичната ситуация може да се променя. Некоректно е към хората е да се дават надежди и след това да се подменят тези надежди.

Предвижда се да бъде направено проучване върху щамовете на вируса, разпространени у нас, тъй като това има значение за начина, по който протича заболяването.

Проф. Тодор Кантарджиев - Национален оперативен щаб: Целогеномно секвениране на РНК на вирусни 48 щама, които са заразили българските хора. Трябва по някакъв начин да обясниме малкото заболели и малкото умрели в нашата страна.

Не може да бъде отхвърлен нито един от сценариите за развитието на епидемията в близко бъдеще, а и мнението на експертите е различно, казват от щаба. Според изследване на института Робърт Кох за заболеваемостта съгласно критериите на Германия страната ни е с доста добри показатели.

Ген.майор.проф.д-р Венцислав Мутафчийски - Национален оперативен щаб
България е в светложълтата зона.

В същото време не бива да пропускаме, че също послединте дни има и леко увеличение на боря на активните области - тези, в които регистрираме положителни случаи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ и Патриотите изгладиха противоречията за ДДС-то
ГЕРБ и Патриотите изгладиха противоречията за ДДС-то
Караниколов: Не търсете конфликт в кабинета
Караниколов: Не търсете конфликт в кабинета