НОВИНИ

Проверка на факти: Отнема ли права планът за въвеждане на дигиталното евро?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
10:25, 17.03.2024
Чете се за: 07:00 мин.
У нас
Слушай новината

През последните седмици все повече популярност в мрежите набират публикации, свързани с въвеждането на т.нар. дигитално евро. Твърденията, които се лансират, е, че планът за въвеждане на дигитално евро представлява отнемане на права и свободи. Авторите им твърдят, че:

  • тази валута ще може да се използва на точно определена територия на страната
  • ще се отнемат парите на хората, които критикуват властта
  • работодателите ще имат власт над това как и къде служителите им харчат парите си

Нашата проверка на факти показа, че твърденията са неверни.

Депутатът от "Възраждане" Димо Дренчев твърди в свой пост във Фейсбук, че „дигиталното евро е заплаха за свободата на личността, която е застрашена от "китаизацията" на Европа". На заплахите, които носи дигиталното евро, беше посветена и декларация на партия "Възраждане", прочетена от парламентарната трибуна.

Какви са фактите?

Дигиталното евро, по-известно като цифрово евро, е все още на подготвителен етап. Идеята е единната европейска валута да има своя дигитална версия, която да я допълва, но не и да я заменя. Това е записано изрично на страниците на Европейската централна банка и на евроинституциите.

По желание потребителите ще могат да избират дали да пазаруват с цифрова валута или в брой. Възможно е също така разплащане офлайн с дигитално евро. Най-рано цифровата единна европейска валута може да бъде въведена след три години.

"Цифровото евро следва да допълва, а не да замести парите в брой, и следва да гарантира достъп до пари на централната банка за потребителите от еврозоната във времена на все по-голяма цифровизация на плащанията", се казва в изявление на Еврогрупата относно проекта за цифрово евро от 16 януари 2023 г.

Според статистиката на Европейската централна банка основна причина за създаването на цифровото евро е увеличеното използване на електронни пари. Все повече хора предпочитат да плащат със своята карта, отколкото в брой. Именно затова създаването на цифрова единна валута е смятано за еволюция.

В доклада с констатациите от проучвателния етап на плана за въвеждане на цифровото евро на ЕЦБ изрично е записано, че то няма да ограничава права и няма да е задължително разплащателно средство, а ще предоставя на хората възможност да плащат по друг начин. В документа изрично е записано, че Европейската централна банка няма интерес да следи плащанията на хората. И още - тя няма да има достъп до личните данни на потребителите и няма да ги съхранява.

Констатациите от проучвателния етап на проекта гласят:

"С дигиталното евро хората ще имат по-голям избор как да плащат и сигурно решение, което защитава техните лични данни. Централната банка няма интерес да следи плащанията на хората и няма търговска изгода. Институцията не би имала достъп до или да съхранява каквито и да било лични данни, които биха идентифицирали крайния потребител. Цифровото евро има за цел да постигне ниво на поверителност на офлайн плащанията, тъй като няма да изисква валидиране на трета страна и ще разчита на директен трансфер от платеца до получателя".

Проектът предвижда хората да могат сами да избират своя доставчик на цифрово евро. При едва следваща стъпка може да се работи за използването на цифрово евро извън еврозоната. Според доклада ограничение няма да има за определени райони както твърдят публикациите във Фейсбук, например Варна.

Планът за въвеждане на цифровото евро предвижда първоначално то да се използва в еврозоната. Следващата стъпка е въвеждането му и извън еврозоната като последващ етап. В документа е описано, че използването на цифрово евро трябва да бъде ограничено, така че да се гарантира да не служи за изпиране на пари, за финансиране на тероризъм, както и за укриване на данъци.

Всяка страна ще има право да избере начин как да гарантира това в законодателството си, както и то ще бъде записано в общностните закони.

"Поверителността и защитата на данните обаче трябва да бъдат балансирани с други обществени политики и цели, по специално – борбата с изпирането на пари и борбата с финансирането на тероризма и борбата с укриването на данъци. В допълнение, отвореното банкиране може да бъде улеснено от споделянето на лични данни. От съзаконодателите зависи да определят точния баланс между тези цели", се казва в доклада за проучвателния етап на проекта.

На практика това не означава ограничаване на свободи, защото подобни правила важат и за разплащанията с банкови карти. Подобен пример е въведеното у нас ограничение за плащане в брой до 10 000 лева. Това е записано в Закона за ограничаване на плащанията в брой.

В момента в света 134 централни банки разработват свои цифрови валути. Изследването е на анализаторската организация, базирана в САЩ - Атлантически съвет. Само преди две години броят на държавите е бил 35. Целта е да се отговори на съществуващите частни валути като биткойна, който също е цифрова валута и за който също не е известно досега да е ограничил права на граждани.

Заключение: Твърдението, че планът за въвеждане на цифровото евро включва отнемане на права и нарушаване на свободата на личността манипулативно. Планът предвижда ограничения в използването на валутата с цел да се гарантира предотвратяването на изпиране на пари, финансиране на тероризъм и за укриване на данъци. Изборът за това как да бъдат изработени конкретните правила обаче е предоставен на отделните правителства на държавите от еврогрупата. Подобни правила в момента важат и за разплащанията с банкови карти на територията на целия ЕС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украйна уволни говорителя на Военновъздушните си сили
Украйна уволни говорителя на Военновъздушните си сили
Тони Ценов в предаването "Аз съм"
Тони Ценов в предаването "Аз съм"