НОВИНИ

Проверка на "По света и у нас": Има ли спад в цените на бензина след поевтиняването на петрола

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:12, 28.03.2020
8895
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Как близо 50-процентовия спад на средната борсова цена на суровия петрол на световните пазари през последната седмица, се отразява върху цените на горивата у нас и очаква ли се ново понижаване на цените на дребно провери екип на "По света и у нас".

От 52 долара на барел на 2 март, средните борсови цени на суровия петрол на световните пазари поевтиняха почти на половина до 26.5 долара на барел на 27 март.

У нас, по данни на Агенция "Митници", в данъчните складове крайната цена на бензина е спаднала между първата и последната седмица на март средно с 20 стотинки на литър гориво.

Цената на литър дизелово гориво при излизане от митническият склад сега е 1 лев и и 55ст., а докато стигне до бензиностанциите то става 1 лев и 88 ст.
При бензина цената в складовете е 1 лев 60 на литър, а в бензиностанциите става 1 лев и 90 стотинки.

За "По света и у нас" шефът на българската петролна и газова асоциация каза, че данните на Агенция "Митници" са напълно обективни и обясни, защо цените на едро и дребно у нас не следват същите темпове на поевтиняване както на световните пазари.

Живодар Терзиев: председател на Българската петролна и газова асоциация: Стоката, която се търгува днес е закупена и доставена преди 15-20 до 40 дни. Втората причина е че понижения оборот доведе до това, че обръщението на наличната стока се бави два пъти което означава че не можем толкова бързо и адекватно да се освободим от старите наличности, да купим нови на адекватните нови цени, което да бъде проектирано към пазара.

През следващите дни се очаква и ново свиване на потреблението, което по думите на Терзиев, ще затрудни допълнително стокооборота. Затова и той е умерен оптимист дали можем да очакваме ново поевтиняване на горивата през следващите дни.

Живодар Терзиев: председател на Българската петролна и газова асоциация: Погледнато от международните цени проектирано към българския пазар, би трябвало да очакваме. В същото време затрудненото движение на автоцистерни които да превозват горива от Румъния и Гърция за България създава невъзможност да се придобият стоки от съседните държави което ще затрудни допълнително сектора за получаване на по-ниски цени.

Според български финансови експерти обаче има резерв за падане на цените по бензиностанциите с поне още 20 стотинки. Иначе от петролната ни асоциация са категорични, че въпреки затруднените доставки, не се очаква криза с наличието на горива у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тристранният съвет реши - държавата поема 60% от заплатите във фирмите с 20% спад на приходите заради кризата
Тристранният съвет реши - държавата поема 60% от заплатите във фирмите с 20% спад на приходите заради кризата
Премиерът Борисов: Светът има пари за 3 месеца
Премиерът Борисов: Светът има пари за 3 месеца