НОВИНИ

Проверки на ВАП констатираха множество нарушения при обекти в Росенец, Буджака и Обзор

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
10:51, 13.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Множество нарушения са открити при изграждането и експлоатирането на обекти по Черноморието. Това установиха проверки на място и по документи, разпоредени от Върховната административна прокуратура.

Нарушенията са в имоти в парк Росенец, Буджака и Обзор. В съобщението на прокуратурата не са посочени кои са собствениците.

Крайбрежна плажна ивица на парк "Росенец" няма статут на морски плаж, установяват проверяващите.

До нея няма свободен достъп, защото е ограничена от строителна ограда. И още - изграденият пристан за яхти е без одобрен инвестиционен проект и без разрешение за строеж. От доклад на транспортния министър е станало ясно, че в специфичния регистър не е вписвано пристанище и не е издавано удостоверение за експлоатационна годност.

От проверката на място, както и от кадастрални скици на имота е установено, че пристрояването на пристанището не е извършено през 80-те години на миналия век, както е посочено в нотариалния акт. Заради данни за документно престъпление материалите са изпратени на Върховната касационна прокуратура.

На самия нос "Чукалята" е установено, че три масивни сгради, както и три бунгала и оранжерия са без одобрени инвестиционни проекти и издадени разрешения за строеж. Преместваемият обект, ползван от охраната, също е поставен без разрешение от община Бургас.

В края на юли община Бургас разпореди в 7-дневен срок да бъдат представени документи за експлоатация за сградите в парк Росенец и се закани, че ще забрани да бъдат обитавани, ако има нередности. Днес стана ясно, че процедурата все още се бави, тъй като уведомлението все още не е връчено на строителя.

За още едно нарушение в парк Росенец сигнализира днес общинският съветник Константин Бачийски, който призова областния управител на Бургас да се самосезира. Става въпрос за наличието на масивна постройка, изградена изцяло върху държавен терен в близост до „летните сараи", която не фигурира в кадастъра.

Втората проверка на прокуратурата е свързана с обект "Жилищна сграда" в местността Буджака, край Созопол. Там са открити пропуски и нарушения при издадените строителни книжа, както и строителството.

Изграденият открит басейн не фигурира в издаденото удостоверение от главния архитект на община Созопол и не е въведен в експлоатация. В нарушение на действащия Подробен устройствен план е издадено разрешение за строеж на еднофамилна жилищна сграда в имот отреден за вилно застрояване, а същият строеж е ситуиран в два имота и се касае за една сграда, която е функционално свързана, а не за две отделни сгради, разположени в два имота.

Нарушения са открити и в Обзор при проверка на строяща се сграда за курортно ползване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първа служебна загуба в Шампионската лига заради COVID-19
Първа служебна загуба в Шампионската лига заради COVID-19
Йосиф Миладинов трети в Европа
Йосиф Миладинов трети в Европа