НОВИНИ

Проверяват има ли замърсяване на реките след скъсването на дигата в Перник

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:03, 07.05.2020
Чете се за: 01:29 мин.
Регионални

Скъса се дига на шламохранилище на ТЕЦ „Република" в Перник. Това наложи евакуация на част от единия от кварталите на града.

Няма пострадали хора и нанесени материални щети, съобщи кметът Станислав Владимиров.

Заради аварията ТЕЦ-ът ще премине на газ. От екоминстерството заявиха, че започват проверки, които трябва да установят дали има замърсяване на реки.

Сигналът за скъсаната дига е подаден малко след 9 часа сутринта.

Стойчо, очевидец: Почна да бучи силно. Някъде 7-8 метра широчина. Тук беше като река Дунав.

Само за няколко секунди водата успява да наводни стадиона, който се намира наблизо.

Заради приливната вълна бяха евакуирани около 30 души от няколко блока в квартал ,,Калкас" , а районът беше отцепен от полицията.

Петър Христов, очевидец: Навсякъде вода. Оттук, натам, от бараки. От този гараж там всички боклуци са в реката.

Стойчо, очевидец: Затлачи се. Сега сигурно ще остане 20 см. пепел и като изсъхне и го духне вятъра ще стане ужас.

В шламохранилището се депонира най-фината прах след преработката на въглищата от ТЕЦ “Република”. Оказва се обаче, че капацитет е бил запълнен на 100 процента.

Емил Караниколов, министър на икономиката: Към момента няма опасност за населението. Спряно е, ще бъде наблюдавано. Сега започваме процес по укрепване. То ще бъде за сметка на собственика.

Станислав Владимиров, кмет на Перник: Това шламохранилище трябва да бъде затворено и рекултивирано. Това са последващите стъпки. Нямаме засега данни за нанесени щети на домове на хора.

Екоминистърът Емил Димитров заяви, че ТЕЦ ,,Република" ще продължи да работи с газовия си котел, за да може Перник да има топла вода.

Емил Димитров, министър на околната среда и водите: Трябва да си укрепят бреговете на хранилището. Да го ползват за извънреден режим, докато си оправят другото хранилище. На този етап, за да няма отпадъци ще преминат на газ. Може цената да е малко по-висока, но въздухът ще бъде чист и града ще има топла вода.

От екоминистерството се надяват скъсаната дига да не е нанесла големи екологични щети. Замервания за замърсяване ще се правят на река Струма и язовир Пчелина. Досега са издадени над 10 предписания, свързани със състоянието на хранилището.

Емил Димитров, министър на околната среда и водите: Все пак са утайки. Не е добре да са във водата. Има риба, има екология надолу. Аз се притеснявам да не стигне и до Гърция. Разбира се, че ще има санкции.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Уведомен е главният прокурор, който разпореди започването на следствени действия. Те ще започнат с оглед и съответно ще преминат към проверка на документацията и въобще подръжката и експлоатацията на съоръжението.

Още в ранния следобед течът беше спрян, а аварийните екипи успяха да укрепят дигата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наблюдаваме последната Супер Луна за годината
Наблюдаваме последната Супер Луна за годината
Заразените с COVID-19 у нас са 2-3 пъти повече, в сравнение с предишните дни
Заразените с COVID-19 у нас са 2-3 пъти повече, в сравнение с предишните дни