НОВИНИ

Пуснаха с мярка "подписка" задържания председател на СИК в с. Горно Александрово

39-годишният мъж е обвинен в подправяне на бюлетини на първия тур на изборите

bnt avatar logo
от БНТ
19:22, 08.11.2023 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Районният съд в Сливен освободи срещу подписка 39-годишния председател на секционната избирателна комисия в сливенското село Горно Александрово. Мъжът е обвинен в подправяне на бюлетини на първия тур на изборите за кмет на кметство в полза на своя брат.

Председателят на изборната секция в Горно Александрово беше задържан ден преди балотажа. Повод за това стана запис от видеозаснемането в секцията, на който се вижда как председателят пише върху бюлетините.

Поисканата мярка от прокуратурата за постоянно задържане на мъжа остана без уважение. Той е вече в дома си, но отказа коментар. Повдигнато му е обвинение.

"В качеството си на председател на избирателната комисия е направил отбелязване върху недействителна бюлетина и същата е отчетена като действителна такава, с което преправил резултати от изборите в полза на определен кандидат. Законът предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 5 години", каза Катя Стаменова, говорител на Районна прокуратура - Сливен.

Членовете на секционната комисия забелязали манипулацията след изготвянето на протокола. В него две от трите недействителни бюлетини били обявени в полза на кмета.

"Гледам гласовете за кандидата, прословутият кандидат - са с 2 повече. Председателят пише протокола, а кметът диктува. Фактически те са двама братя. И още от тогава са в конфликт на интереси", каза Димитър Желев, член на СИК.

В Горно Александрово хората разказват, че в селото се говори за нарушението.

Койка Георгиева: "Говори се, че има подправка, но не знам сега, като не съм видяла - не мога да кажа нищо."

Стефан Цонев: "Нали има комисии там. Те да си гледат работата. Ние какво можем да кажем отвънка. Комисията трябва да каже, не ние."

Разследването по случая трябва да приключи до 2 месеца. Утре в Административния съд на Сливен ще се гледа жалба на един от кандидатите за кмет на селото с искане за касиране на изборите в Горно Александрово.

Репортаж: Румяна Стефанова, Румен Колев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимир Каракачанов: Оставката на Карадайъ стана в мълчание, без видими скандали
Красимир Каракачанов: Оставката на Карадайъ стана в мълчание, без видими скандали
"Гарата на сълзите" в Краматорск - място за срещи и раздели
"Гарата на сълзите" в Краматорск - място за срещи и раздели