НОВИНИ

Путин призова за военен преврат в Украйна

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
16:54, 25.02.2022 (обновена)
9186
Чете се за: 04:42 мин.
Русия
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Руският президент Владимир Путин призова украинските военни да вземат властта в свои ръце - послание, тълкувано от наблюдатели като подтикване към държавен преврат. Руските сили вече са в северните предградия на Киев, където се водят улични сражения. Украинският президент Зеленски призова гражданите на държавите от евросъюза да дойдат в защита на страната му и обвини европейските лидери в бездействие.

Петков от срещата на евролидерите: Зеленски се включи от бункер с думите: "Не знам дали ще ви видя пак"

Според руския лидер основните боеве в Донбас сега не са с Въоръжените сили на Украйна, а с националистически формирования. Владимир Путин не очаква споразумение с по думите му "шайката наркомани", която сега е в Киев.

"Отново призовавам военните от украинската армия - не позволявайте на неонацисти и украински радикал-националисти да използват вашите деца, жени и старци като човешки щит. Вземете властта в свои ръце, така за нас ще е по-лесно да постигнем споразумение", заяви Владимир Путин.

По-рано руските военни съобщиха, че досега са се предали 150 украински военни. Уточнява се, че 82 са се предали на остров Змийний и 11 в района на Николаевск. Според украинската страна всички защитници на острова са загинали героично. Руският обръч около Киев се затяга.

"Основните въздушно-десантни части се присъединиха към руския десант на летище Гостомел. Така Киев е блокиран от запад. Въоръжените сили на Русия продължават да изпълняват задачи в района на Киев и други градове", заяви Игор Конашенков - говорител на руската армия.

Украйна осъди ракетните удари, поразили столицата в ранните часове на деня. Президентът Зеленски предупреди, че руски саботажни групи са проникнали в града и призова гражданите към бдителност Тази сутрин той обяви обща мобилизация в страната за отблъскване на руската инвазия. По негови данни през първия ден на конфликта украинските загуби са 137 военни и цивилни и 316 ранени. Руската армия обяви, че са поразени 74 военни обекта, включително 11 летища. Превзет е районът край бившата ядрена централа в Чернобил. Жители на Киев разказват за попадение в жилищен блок.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че за последен път Киев е бил подложен на такова изпитание през 1941 г. при нападението на нацистка Германия. Президентът Зеленски оцени героизма на защитниците, осъди руските нападения срещу цивилни и стигна по-далече.

Според нашата информация неприятелят ме е определил мен за цел номер едно. Моето семейство е цел номер две. Искат да унищожат Украйна политически като унищожат държавния глава, заяви Володимир Зеленски - президент на Украйна.

Украйна иска мир и е готова да преговаря с Русия, включително за неутралитет по отношение на НАТО, заяви съветник на украинския президент. Русия е изразила готовност за преговори на високо равнище с Украйна в телефонен разговор на президента Путин с китайския лидер Си Цзинпин. Кремъл изрази готовност за изпращане на делегация в беларуската столица Минск с участието на представители от министерствата на отбраната и външните работи.

"Готови сме за преговори. Във всеки момент, след като украинските сили отговорят на призива на президента Путин - да спрат съпротивата и да свалят оръжието. Никой няма да ги атакува, нито да ги тормози, нека се върнат при семействата си. И нека всички заедно да дадем на украинския народ възможност да определя собствената си съдба", заяви Сергей Лавров.

По данни на ООН руската инвазия може да превърне в бежанци 5 милиона украинци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Живот под земята: Бомбоубежищата са новата реалност в Украйна
Живот под земята: Бомбоубежищата са новата реалност в Украйна
Манчестър Юнайтед разтрогна договора с руската компания "Аерофлот"
Манчестър Юнайтед разтрогна договора с руската компания "Аерофлот"