НОВИНИ

Путин предупреди Запада да не пресича "червената линия" в отношенията с Русия

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
15:15, 21.04.2021 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Руският президент Владимир Путин предупреди Запада да не пресича "червената линия" в отношенията със страната му и осъди осъществен, според него, заговор за преврат в Беларус.

Посланията се съдържаха в годишната реч на руския лидер пред двете камари на парламента, преминала под сянката на международното напрежение около Украйна и съдбата на дисидента Алексей Навални. След по-малко от час в Москва започват протести в подкрепа на болния опозиционер. Съобщава се за поне 200 задържани в цялата страна.

Някои страни придобиха неприличен навик да обвиняват Русия за всичко, това стана нещо като спорт, заяви Владимир Путин. Той посочи, че Москва реагира изключително сдържано.

"Ако някой приема добрите ни намерения като безразличие или слабост и иска да гори мостове, трябва да знае, че нашият отговор ще бъде асиметричен, бърз и твърд. Надявам се, че никой няма да премине в отношенията с Русия така наречената "червена линия". А къде минава тя, ще определяме сами във всеки конкретен случай", допълни президентът на Русия Владимир Путин.

Русия гони 10 души от посолството на САЩ

На 17 ти април Минск съобщи за осуетен заговор, подкрепян от Вашингтон, за убийството на президента Лукашенко. По случая руските служби са задържали двама заподозрени.

"Характерно е, че дори такива възмутителни действия не са осъждани от така наречения "колективен Запад". Сякаш никой нищо не забелязва, сякаш нищо не се случва", добави Путин.

Пред присъстващите, които са с три отрицателни теста за коронавирус, Путин заяви, че страната му трябва да достигне колективен имунитет до есента чрез ваксинация. Владимир Путин обеща действия срещу климатичните промени, мерки в подкрепа на семействата с деца и повишаване на реалните доходи.

Брюксел осъди задържането на близки сътрудници на критика на Кремъл Алексей Навални преди днешните протести в негова подкрепа. Сред арестуваните са говорителката на опозиционера Кира Ярмуш и близката му сътрудничка Лобов Собол.

Политици и общественици изразиха тревога за здравето на Алексей Навални

Обискирани са офиси на фондацията му в двадесет градове. Демонстрации се състояха в Далечния Изток на Русия. За участие в протестите са се записали над 465 хиляди души. Четирима лекари извън затворническата система са посетили Навални и не са констатирали сериозни здравословни проблеми, съобщи руският омбудсман.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първо заседание и на правната комисия
Първо заседание и на правната комисия
Първо заседание на парламентарната комисия за ревизия на управлението на Борисов
Първо заседание на парламентарната комисия за ревизия на управлението на Борисов