НОВИНИ

Пясък от Сахара покри България

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:46, 16.05.2020
7740
Чете се за: 00:45 мин.
Още

Силният вятър вчера и днес носеше и много пясък във въздуха. Това явление се дължи на пясъчни бури, които започват от Северна Африка, преминават през Южна Италия и голяма част на Балканския полуостров. В България най-ясно се вижда в югозападната част на страната.

Жълтият пясък по колите и всички открити повърхности е от Африка. Макар и видим, той не е в опасна за здравето концентрация, успокояват от Института по метеорология.

Сега обаче имаме специална защита срещу него, която се дължи на пандемичната ситуация.

Проф. Христомир Брънзов - директор на НИМХ: Маските са допълнителна защита към по-едрите прахови частици, но концентрациите, особено при земята, там където сме ние хората, не са толкова високи.

Присъствието на пясъка във въздуха има допълнителни проявления - например плътните облаци над София днес.

Проф. Христомир Брънзов - директор на НИМХ: Прахови частици, като всеки аерозол, те действат като кондензационни ядра, образуват тези облаци. По този начин се намалява и слънчевата радиация,която достига до земната повърхност, поради което естествено не е толкова висока температурата, колкото би била днес, ако нямаше тази облачност.

Според прогнозите у нас пясъкът ще се носи из въздуха и утре, и в понеделник. Но в сряда се очаква промяна и валежи, които ще отмият следите от Сахара. А температурите ще паднат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна Карнавалът на хумора и сатирата в Габрово
Започна Карнавалът на хумора и сатирата в Габрово
Подготвя ли се строеж на екоплаж Иракли
Подготвя ли се строеж на екоплаж Иракли