НОВИНИ

Qatar 2022 - Световното зад кадър: Футболни емоции от Мондиала през погледа на Стефан и Бюлент

qatar 2022 световното кадър футболни емоции мондиала погледа стефан бюлент
bnt avatar logo
от БНТ
13:45, 20.12.2022 (обновена)
28765
Чете се за: 31:52 мин.
Истории
Слушай новината

Светът е футбол - понякога клишетата са хубаво нещо. Нашите колеги Стефан Георгиев и Бюлент Мюмюнов са всичко друго, но не и клише и за пореден път ще ви направят съпричастни на най-любопитното от света на спорта... по един свой и нетрадиционен начин.

Футболни емоции от Катар: Дневниците на Стефан

Евро 2020: БНТ прекосява Европа с феновете

Как преминава денят на футболния коментатор, каква е атмосферата в горещия буквално и преносно Катар и какво остава скрито от погледа на зрителите на мачовете? Това и още много ще ви показваме на bntnews.bg.

Най-интересните моменти от Мондиала извън чисто спортната част - следете тук до 18 декември.

РАВНОСМЕТКАТА

Благодарим ви, че през изминалия месец бяхме заедно в рамките на едно необикновено първенство. До последната секунда и до последната дузпа, то ни държеше на тръни и ни караше да изпитваме богата палитра от емоции. Зрелищният сблъсък между Франция и Аржентина безспорно ще влезе в историята на футбола като една от най-великите срещи, ако не и като най-великата. А какъв по-хубав финал от сбъдването на една голяма мечта в края на една впечатляваща кариера. Меси е световен шампион. Няма какво повече да добавим, освен едно голямо благодаря и на Стефан и Бюлент за всеотдайната им работа за нашата скромна рубрика. Много малка част от моментите, в които ни усмихваха - тук:

ГОЛЕМИЯТ ФИНАЛ

Настъпи дългоочакваният момент - след броени часове ще знаем кой ще бъде Световен шампион! Финалът на Мондиала обещава да е точно толкова зрелищен, колкото подобава - Франция ще защитава световната си титла, а Аржентина ще положи всичи усилия, за да спечели единствения трофей, който липсва във впечатляващата биография на Лионел Меси. Мачът, разбира се, ще се излъчва в ефира на БНТ, а началото е в 17:00 ч. Студийната ни програма е с начален час 15:30 - не я пропускайте, защото там ще ви покажем и церемонията по закриването, а звездните ни гости - Димитър Бербатов, Христо Янев и Илия Груев ще подгреят със своята експертиза.

А ние оставаме верни на себе си и отново ви отвеждаме зад кадър, като към нас се присъединява още един от приятелите ни от редиците на спортната редакция - Радостин Любомиров, който ви отправя едно предизвикателство. Какво е то - вижте в профила му в TikTok @radolyubomirov. Разходката из Студио 1 на БНТ по традиция е благодарение на Стефан Георгиев:

Първият съдийски сигнал прозвуча! Целият свят е в очакване на развръзката. А Бюлент е сред късметлиите, които са в окото на бурята.

Дузпи ще определят следващия световен шампион!

И триумф за Аржентина! Лионел Меси сбъдна мечтата си и приключва кариерата си с най-голямата победа и заветната Световна купа.

Краят на едно незабравимо приключение наближава. За Бюлент и Николай Балкански е време за равносметки, време за радост, но и време за носталгия.

ДЕН 28

Време е за малкия финал! Хърватия и Мароко влизат в битка за бронзовите медали. За Бюлент днешният мач започва с фалстарт.

Влизането на стадиона - успешно. Оставаме в очакване да научим кой ще се прибере с утешителната награда и кой - с празни ръце.

ДЕН 27

На крачка сме от големия финал - Аржентина-Франция. Едните ще триумфират и ще занесат купата, а за другите ще остане разочарованието. Стефан Георгиев, който знаете - е изтъкнат футболен експерт, направи за вас своята скромна прогноза за предстоящия в неделя мач. Дали ще познае... ще видим.

Разбира се, до края на Мондиала ще имаме възможността да се пренасяме в Катар и благодарение на Бюлент и Николай Балкански. Ако се чудите какви ги вършат в дните, в които нямат ангажименти - ето:

ДЕН 26

И понеже днес и утре сме лишени от удоволствието да гледаме мачове, но пък искаме да останем верни на това да ви показваме какво се случва зад кадър… Стефан реши да ви отведе съвсем зад кулисите на Световното. Нюзрумът на БНТ и виновниците за това двамата с Бюлент да работят всеотдайно за bntnews.

Свободният ден за Бюлент и Коко е възможност за близки срещи... с камила.

ДЕН 25

Денят започва... с карма. Само преди часове Стефан бе така любезен да напише в графика на Бюлент три поредни дежурства на сутрешен блок. А днес...



Както и да е започнал денят, то той завършва с футбол. Не пропускайте полуфиналната среща между Франция и Мароко, която за последен път за този Мондиал ще имате удоволствието да проследите с коментара на Стефан Георгиев. Началото е в 21:00, а мястото - спортната секция на нашия сайт.

И вторият финалист е ясен - Франция ще защитава титлата си! Малка част от атмосферата преди и по време на мача, а също и емоциите на мароканската агитка - вижте:

ДЕН 24

Днес ще научим името на първия финалист. Аржентина или Хърватия - един от двата отбора ще се приближи още по-близо до заветния трофей. Но други мисли вълнуват Стефан в ранните часове на деня:

Междувременно Бюлент е на поредната си разходка...

Което никак не се хареса на Стефан...

Графикът на Бюлент е готов, готово е и Студио 1 на БНТ за полуфинала тази нощ. Ето и кратка разходка зад кулисите:

Връщаме се обратно в Катар, където вече тече първата полуфинална среща:

Аржентина е на финал! Лео Меси ще има възможността да приключи забележителната си кариера със световна титла!

ДЕН 23

Както вчера ви показахме - Бюлент, Илия и Коко Балкански се включиха в отбора Джон Тери. Срещу тях се изправиха противниците им, предвождани от Тим Кейхил. Как завърши този сблъсък на титаните - отговорът в студиото ни Трето полувреме днес от 19:00.

А иначе - Световното си тече, но това не означава, че нищо друго не се случва в света на спорта:

Ако се чудите как изглежда яхтата на емира на Катар и какво има на борда ѝ - вижте:

ДЕН 22

Ако има нещо, което дори хората, които не се вълнуват от футбол са чули, то това е новината за победата на Мароко. И по-конкретно - победата на Мароко срещу Португалия и последвалите сълзи на Кристиано Роналдо. Бюлент и Илиян ни отвеждат на мястото, където само часове по-рано португалската суперзвезда не успя да скрие от камерите емоциите си след като стана ясно, че се прибира у дома без трофей в последния си голям турнир.

Ако се чудите какви ги върши Стефан - ето:

Връщаме се обратно в Катар, където Бюлент, Илиян и Коко се отправят към едно предизвикателство - нашите момчета ще играят мач на стадион "Ал Тумама" - мястото, където вчера Роналдо проля сълзи. Те, обаче, са оптимисти:

Отборът получава наставления не от кого да е, а от бившия капитан на Англия и Челси Джон Тери.

Нашите момчета показват, че са добри не само в отразяването на футбол, но и когато самите те са на терена. С други думи - #ТеРазбиратИграта

След 20 години прекъсване Николай Балкански се завръща на терена! Как му се отрази мачът?

ДЕН 21

Англия срещу Франция. Един класически европейски сблъсък, който сякаш днес има своя изявен фаворит в лицето на действащите световни шампиони. Но както видяхме на това първенство - нищо не е сигурно до последния съдийски сигнал, до изтичането на продълженията или до последната дузпа. Предлагаме ви да видите как Илиян се готви за своя коментар малко по-късно днес:

Трите лъва срещу Петлите - мач, който беше достоен за финал. За съжаление, жребият отреди англичаните и французите да се срещнат на четвъртфиналите и само един от двата достойни за световната титла отбори можеха да продължат. Нашите приятели Бюлент, Коко и Илиян ви направиха съпричастни на всичко най-важно преди, по време и след срещата. А ние ще ви покажем това, което остана извън кадър:

ДЕН 20

Каквото и да кажем за този ден, ще бъде малко. Сълзи от радост и такива от тъга. Шокиращи обрати и тръпка до последната секунда. Такива мачове видяхме. Всичко започна добре за Бразилия, която изглеждаше сякаш има огромен превес срещу Хърватия.

Но шахматистите за пореден път се доказаха като един от най-силните отбори в света и отстраниха от първенството вездесъщата Бразилия. Нашият екип също беше в епицентъра на събитията. Настроенията след загубата на Селесао - от Бюлент:

Малко по-късно почитателите на футбола проследиха и изпълнен с обрати мач между Нидерландия и Аржентина, завършил с победата на гаучосите. Вижте как усетиха мача Бюлент и Илиян Енев:

ДЕН 19

Денят за Стефан и Ивайло започва много рано, защото е време да се приберат в България. От друга стана, международното летище Хамад има с какво да впечатли пасажерите:

Но не всичко по време на пътуването минава гладко.

А Бюлент и Коко Балкански запълват деня без мачове с друг вид спорт:

А също и с разходка из едно от най-интересните места в Доха - културното селище Катара. Макар и построено през 2010г., мястото успява да предаде традиционния арабски дух и култура, които далеч не се усещат сред небостъргачите в центъра на столица:

ДЕН 18

В 18-ия ден започваме лежерно - Бюлент е решил да ни покаже пъстротата на най-популярния пазар на Доха:

Нашите приятели са авантюристично настроени и отправят поглед към открито море. Въпросът е на какво ще заложат - висок адреналин или сигурност?

Отговорът идва не с писмо в бутилка, а с видео снимано в грешната посока...

Скоро предстои част от екипът ни да се прибере в България, но преди това - секунди за последни спомени с красотите на Катар.

Приключението далеч не е приключило, защото нашите приятели вече са на твърда земя и върху съвсем различно средство за транспорт:

ДЕН 17

Денят на нашите приятели започва с преки включвания, а макар и доста далеч, Стефан изкъсо следи как точно се представя Бюлент.

Не сме много сигурни каква е целта на хореографията на Бюлент и Ивайло, но сме сигурни, че имат добър вкус за музика. Секунди за италианската сензация Maneskin и този... танц.

И ако си мислите, че след повече от 10 години работа в телевизията Стефан знае как да снима - помислете си пак:

Но стига сме се разсейвали - време е да се насочим към първата среща за деня - Мароко-Испания.

Шокиращ обрат - Испания се прибира вкъщи, а Мароко е на четвъртфинал! Празненствата на маврите ни показва Стефан:

Финалът на днешния ден е посветен на Николай Балкански, който макар и далеч от дома, се е постарал да отпразнува Никулден подобаващо:

ДЕН 16

В 16-ия ден от нашето катарско приключение Бюлент намери време да се разходи до старото пристанище на Доха. Какво видя там - във видеото:

И още малко от разходката на Бюлент:

Междувременно Стефан също ни показва нови места, но какви?

Оставяме Стефан в приятната компания на Георги Славчев и оставаме в очакване на да видим какво предстои на стадион 974, където днес за последен път ще се играе мач и то с участието на могъщата Бразилия.

Докато очакваме Бюлент да ни потопи в атмосферата на самбата, Стефан ни държи в течение за развитието на своя ден.

4:1 и триумф за Бразилия. Селесао отстрани отбора на Република Корея от Световното и продължава напред към четвъртфиналите.

Водовъртеж от емоции - как ще запомнят този мач Бюлент и коментаторът Ивайло Ангелов?

ДЕН 15

В днешния ден Стефан е избрал да ви разходи из непоказвани до момента любопитни места в Катар. Но преди това - да си почине. От какво - вижте:

И към обещаната разходка:

Забава с флагове, но не с Шелдън Купър:

Контрастите на Катар или как се гради държава в пустинята.

Ако има човек с много късмет в екипа, то това е операторът Николай Балкански. Да си намериш пари дори в пустинята и какво още - чуйте:

ДЕН 14

Турнирът навлиза в решителна фаза и сме все по-близо до това да разберем кой ще бъде световен шампион. Но преди да си говорим за футбол... ще си говорим за архитектура. Един покрив, двама репортери, две преки включвания и две много различни гледни точки:

Тази вечер Стефан ще коментира за вас Аржентина-Австралия, но други мисли го тревожат. Следва кратка история за свободата и една костенурка:

Ако поне малко сте следили Световното, то няма как да не сте чули репликата "Metro - this way". Тя е запазената марка на 23-годишния кениец Абубакар Абас, наричан в Катар просто Metro man. Кадри с атрактивния мъж, който с помощта на мегафон и огромна лилава ръкавица насочва хората към метрото, се превърнаха истинска сензация в социалните мрежи. Твърди се, че Абас всъщност кандидатствал за работа като охранител, но бил назначен за тази позиция, която приел присърце. Всички харесват Metro man. Или почти всички...

Емоции, надежда и едно предизвикателство - атмосферата преди мача между Австралия и Аржентина ни показва Стефан:

ДЕН 13

Ден 13 със сигурност ще се окаже фатален за още няколко от отборите, които ще си тръгнат. Нашите приятели още осмислят шокиращите мачове, които проследихме снощи. И най-вече - имаше ли гол за Япония... Експертен анализ на Стефан и Бюлент:

И още от импровизираното студио в Доха:

Време е за първия мач за деня. А пътуването към стадиона е... необичайно:

Education City Stadium ни зове!

Република Корея, Португалия и много, много инфуенсъри на едно място:

Мексиканска вълна с щипка корейски чар...

ДЕН 12

Ако се чудите какво правят нашите приятели...

Инфарктна вечер, в която до последно нищо не беше сигурно. Равносметката - Германия отпада, Япония оглави групата си, а Испания се промъква към следващата фаза. И щом говорим за Ла Фурия, е редно да чуем какво има да ни каже и Андрей Демирев:

ДЕН 11

Ден 11! Началото е за Стефан, който се е отдал на спомени за ЕВРО 2020 и Рим.

Оставаме в компанията на г-н Георгиев, който има какво още да ни каже.

Технично изпълнение и високо майсторство - магьосници с топката има и по оживените катарски улици и площади...

И ако не сте впечатлени от уменията на Моника, то тези на Бюлент са спомен за (още) по-младите му години, в които се е занимавал професионално с футбол.

Нашите колеги са всестранно развити личности и освен от спорт, се вълнуват и от много, много други теми - вижте:

Ключов ден за група C - Полша-Аржентина и Саудитска Арабия-Мексико са двата мача, които ще определят кой ще продължи напред в турнира. Тази част от колегите ни, които не бяха ангажирани с коментар на мач, избраха да проследят на живо сблъсъка между Меси и Левандовски.

8 секунди, в които всички погледи бяха насочени към Лео Меси. Дузпа, която можеше да реши изхода на мача...

С два гола Аржентина си гарантира челното място в групата и продължава напред. Съдбата на Мексико и Полша обаче беше неясна до последната секунда.

ДЕН 10

Десетият ден от катарската ни приказка започва с нещо тривиално - разходка с трамвай. Но нека това не ви заблуждава - денят ще бъде изключително интересен, а кулминацията е в 21:00, когато Англия ще се изправи срещу Уелс. Но преди да се насочим към битката между Трите лъва и Драконите...

И понеже сме се посветили на това да ви показваме Световното зад кадър....

Време е и за малко работа - Уелс излиза срещу Англия, а Битката за Британия очаквано има и своите яростни привърженици и от двата лагера.

Емоциите в метрото заразиха Бюлент и Ивайло.

И докато едни си пеят заедно с феновете, Стефан вече е почти на стадион Ахмед бин Али в Доха, където ще коментира най-интересната среща за деня.


Бюлент, който има задачата да покаже каква е атмосферата, приема присърце ангажиментите си дори тогава, когато не е в ефир.

Победа за Англия! Трите лъва продължават към фазата на директните елиминации, а Червените дракони се прибират вкъщи. Колко точно време ще отнеме на Стефан и Бюлент да се приберат вкъщи - чуйте от самите тях:

ДЕН 9

В деветия ден от нашето приключение е време Стефан да се отдаде на заслужена почивка. Разходка из Доха, оживен пазар, където можете да откриете всичко, включително и симпатични зайчета. На кого още се натъкна - вижте:

Стигаме и до едно телевизионно студио на доста неочаквано място.

Камерун-Сърбия - мач, който се оказа с неочакван заряд, голови положения и много, много настроение. Сред камерунската агитка бяха Бюлент и #ОператорътНиколайБалкански

Бюлент си е поставил амбициозна цел - да успее да посети четири мача в рамките на един ден. Ще успее ли и най-вече - ще му стигне ли въздухът - оставаме в очакване на развръзката.

И докато Бюлент тича от стадион на стадион, Стефан продължава с лежерната си разходка. Секунди за малко традиционни ритми от Персийския залив:

Мисията на Бюлент върви по план - трети мач за деня - Бразилия-Швейцария на стадион 974.

Емоционално е и около Стефан, който попада в море от еквадорски фенове и смело можем да твърдим, че беше заразен от тяхната енергия.

Ако си мислите, че в днешния ден съвсем сме забравили за работата...

Минути преди началото на последния мач за деня - Португалия-Уругвай, Бюлент и #ОператорътНиколайБалкански са в надпревара с времето...

Той успя! Завършваме деня с щастливия Бюлент, който посети четири мача за 12 часа.

ДЕН 8

Нов ден, в който очакваме поредица от вълнуващи мачове. Акцентът, разбира се, е сблъсъкът между Испания и Германия, който БНТ ще излъчи на живо от стадион Ал Байт в Ал Хор от 21:00ч. Но за да имаме и коментар... Стефан се нуждае от акредитация.

След като всичко вече е готово, е време Стефан и #ОператорътНиколайБалкански да се отправят на поредното си съвместно пътешествие. Докато пътуват в доста луксозното катарско метро, двамата си припомниха и едни по-прохладни времена, когато отразяваха Олимпиадата в Пекин.

Шахматисти в метрото - Хърватия изхвърли Канада от първенството, а емоциите бяха взели връх още преди първия съдийски сигнал.

Германия-Испания - черешката на тортата в груповата фаза. Стефан е човекът, който има удоволствието да коментира този сблъсък, а какви мисли се въртят в главата му 6 минути преди ефир - вижте:

Могъществото на Катар в един кадър - или какво има да ни каже Бюлент в 01:00 след полунощ, след изпълнен с мачове ден.

ДЕН 7

Време е истинското приключение за Стефан да започне. Тръгвайки за Катар, нашият приятел се натъкна и на един изтъкнат познавач на играта - вижте кой:

А между десетките интервюта, които взима от бивши и настоящи футболни дейци, Бюлент рязко смени ролята и застана пред камерата на местна катарска телевизия...

Една от най-дългоочакваните срещи от груповата фаза - световният шампион Франция се изправя срещу храбрата Дания. Мач, изпълнен с много заряд, който се играе на един от най-интересните стадиони в Катар - изграденият от транспортни контейнери 974. Бюлент ни разхожда:

И докато Франция ликува, след като се превърна в първия отбор, класирал се за следващата фаза на първенството, на катарска земя пристига Стефан. Помага ли лавандулата преди мач на Бразилия и къде се е запилял Бюлент?

Ако се чудите как екипът ни е отпразнувал зрелищното попадение на Меси...

ДЕН 6

Вчера беше денят, в който видяхме и последните отбори, които участват на Мондиал 2022. Всички очакваха Селесао - бразилците не са печелили световна титла от 20 години и мнозина се надяват сега да триумфират именно те. Атмосферата преди срещата Бразилия-Сърбия през погледа на Бюлент:

Ентусиазъм, който по нищо не отстъпва на този на латиноамериканските коментатори - как Бюлент усети мача - вижте, определено си заслужава:

Самба! Бразилия остави без думи и коментатора на срещата Ивайло Ангелов:

Сензация, шок, неочакван развой на мача. Наречете го както искате, но едно е факт - никой не е очаквал соченият за аутсайдер в групата си Иран да победи Уелс на Гарет Бейл. Но резултатът е факт. Факт е и че този мач, подобно на разгромите на Аржентина и Германия, бяха коментирани от Стефан. А той има какво да ви каже по въпроса...

Междувременно в Катар - Бюлент се изправи срещу неочаквано предизвикателство - вижте какво:

Родината на футбола срещу държавата, в която "футбол" е съвсем друг спорт... Независимо какви са били очакванията за резултата от срещата Англия-САЩ, нулевото равенство със сигурност не предизвика кой знае колко интерес за телевизионните зрители. Атмосферата на стадиона, обаче, си беше подобаващо празнична.

И като казахме "празнично"...

Меси или Роналдо? В катарското метро имат своя категоричен фаворит:

ДЕН 5

Вероятно сте забелязали, че почти всички автореклами в БНТ са озвучени с един и същи плътен тембър. Вероятно няма да ви изненадаме, че той принадлежи не на друг, а на нашия приятел Стефан Георгиев. Днес (докато мечтае вече да е в Катар) той реши да ви покаже и как става това:

И като споменахме Катар - Бюлент Мюмюнов и операторът Николай Балкански са се запътили към срещата между Уругвай и Южна Корея. Атмосферата там, а също и онези прословути климатици, които правят така, че на стадиона да е поне 10 градуса по-прохладно - вижте във видеото:

Може би няма нищо по-неудържимо от емоциите на футболните фенове. Доказателството тук:

ДЕН 4

Клишето гласи, че всички играят, а накрая Германия печели. Букмейкърите пък казваха, че със сигурност Аржентина ще победи Саудитска Арабия вчера. В полза на Бундестима е и мнението им за днешната среща с Япония. Какво е общото между двата мача ли? - коментаторът Стефан Георгиев...

Малко по-късно втората голяма изненада на първенството вече беше факт. Япония разгроми Германия…

Надеждата на нашия приятел Стефан е, че няма да е единствения, чиито мачове ще се развиват меко казано неочаквано…

Но да надникнем и в Катар, където Бюлент Мюмюнов и Моника Симеонова се натъкват на група фенове. Чии? Вижте във видеото...

ДЕН 3

В третия ден от горещото катарско приключение, за Стефан денят започва… прохладно, макар и с неочаквана среща с талисмана на Дирекция “Спорт” Рени. И все пак - нищо не може да спре истинския професионалист да стигне до коментаторската си позиция, особено щом предстои първия мач на Лео Меси в последното му Световно първенство. Аржентина - Саудитска Арабия е от 12.00 ч. по БНТ 1, а каква е атмосферата в Катар и колко градуса е в емирството, очакваме да ни разкаже по-късно Бюлент.

Дългоочакваната вест от Катар е факт. Ще се усмихне ли слънцето на екипа ни край Персийския залив или днешният ден се очертава прохладен за всички? Отговорите от Бюлент:

ДЕН 2

Англия се изправя срещу Иран за първия си сблъсък от груповата фаза на Световното първенство. За първи път Трите лъва изпяха новия си химн - "Бог да благослови краля" преди началото на срещата. Изглежда това им донесе късмет, защото отборът стремително се е насочил към победата още преди края на първата част. В английска атмосфера, макар и в сърцето на София, ни пренася Стефан Георгиев.

Лавината от голове на англичаните продължава да помита иранския отбор, а привържениците на "трите лъва" вече гледат с оптимизъм далеч отвъд групите, макар Мондиалът да е в началната си фаза:

Коментаторът си е коментатор дори когато не е на работа. Дузпата за Иран, с която беше сложен край на доста дългия мач - през погледа на Стефан:

ДЕН 1

В първия ден от приключението - Бюлент и операторът Николай Балкански изминават дълъг път - от София, през Амстердам до Доха. С какво е най-удобно да пътуваш и какво е спасението, когато шофьорът ти те изостави в пустинята? Вижте във видеото:

Връщаме се обратно в София, където на легендарния адрес "Сан Стефано" 29, не по-малко легендарният коментатор Стефан Георгиев ще коментира откриващата среща между Катар и Еквадор. Какви тайни крият приземните етажи на БНТ - вижте:

Припомнете си и най-любопитните моменти зад кадър от Олимпийските игри в Пекин в ИСТОРИИ ОТ ЧЖЪНДЗЯКОУ: НАШИТЕ ХОРА ОТ ОЛИМПИЙСКИЯ БАЛОН

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Планинският водач от Шамони Гийом Пиерел е гост на 17-тите Дни на предизвикателствата
Планинският водач от Шамони Гийом Пиерел е гост на 17-тите Дни на предизвикателствата
ВАС отмени окончателно наредбата за безплатна храна и напитки на полицаите
ВАС отмени окончателно наредбата за безплатна храна и напитки на полицаите