НОВИНИ

Радев: България трябва да укрепва връзката си с творци, пренесли на хиляди километри българското слово, азбука и дух

радев българия укрепва връзката творци пренесли хиляди километри българското слово азбука дух
bnt avatar logo
от БНТ
17:52, 12.05.2021
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Трябва да излезем от парадигмата за България само в нейните физически граници. България е навсякъде по света, където има човек, който говори, мисли и сънува на български. Страната ни трябва да има по-тясна връзка с достойните българи, пренесли на хиляди километри българското слово, азбука и дух. Това заяви президентът Румен Радев, който участва във виртуална литературна среща "Народността не пада там, дето знанието живей".

Форумът се провежда по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и има за цел да насърчи контактите между творческите среди у нас и български писатели и поети, пренесли знанието за България до най-далечни държави.

По думите на президента не трябва да се допуска капсулация на българската култура от външния свят, а творците създават разказ за страната ни в чужбина.

Румен Радев добави, че като интегрират в творчеството си успешните обществени модели, ценности и принципи, на държавите, в които се намират, писателите от своя страна дават своя принос и за демократичния път, по който върви България.

Как пазят българския дух в чужбина, как разказват за България на хиляди километри от нея, какви отношения искат с родината споделиха творците: Иво Иванов, Снежана Галчева и Ангел Колев от САЩ, Гергана Егова-Динева от Канада, Владимир Стоичков от Еквадор, Михаил Кръстанов и Илко Минев от Бразилия, Мария-Соня Кристофф от Аржентина.

Вицепрезидентът Илияна Йотова посочи, че произведения на част от тези автори се съхраняват в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", но не са достатъчно известни за българската публика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България с Калейн и Тасева на Европейското във Варна
България с Калейн и Тасева на Европейското във Варна
Автобус се удари в ТИР край Сандански
Автобус се удари в ТИР край Сандански