НОВИНИ

Радев и Зеленски пристигат в Брюксел за срещата на лидерите на страните от ЕС

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
07:00, 09.02.2023
Чете се за: 01:37 мин.
По света
Слушай новината

След Париж украинският президент Володимир Зеленски пристига в Брюксел, за да участва в извънредната среща на лидерите на страните от Европейския съюз.

Форумът е посветен на Украйна, миграцията и икономическото състояние на ЕС. България ще бъде представена от президента Румен Радев.

В началото на срещата европейските лидери ще обсъдят военната и финансовата помощ за Киев, използването на замразените руски активи в размер на 300 милиарда долара за възстановяването на Украйна, както и подвеждането под съдебна отговорност на Путин и виновните за военните престъпления.

От съображения за сигурност все още няма подробности около присъствието на Зеленски, но според неофициални източници освен че ще се включи в срещата на лидерите се очаква той да произнесе и реч в Европейския парламент.

Миграцията е другата основна тема на срещата на върха. Австрия и още няколко държави от ЕС настояват за повече финансиране за засилване на охраната по външните граници на Европейския съюз и за по-бързо връщане на мигрантите, които нямат право да пребивават в ЕС.

Очаква се българският президент Румен Радев да запознае останалите лидери със засилването на антибългарската кампания в Северна Македония.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разказ от първо лице на българин от Адана: Хората живеят в палатки и в колите си
Разказ от първо лице на българин от Адана: Хората живеят в палатки и в колите си
47 са новите случаи на коронавирус, починал е един заразен
47 са новите случаи на коронавирус, починал е един заразен