НОВИНИ

Радев: Правителството дължи на обществото убедителна информация за ефекта от извънредното положение

bnt avatar logo
от БНТ
12:00, 03.04.2020
8697
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев призова преди да се пристъпи към удължаване на извънредното положение правителството и отговорните институции да направят анализ какъв е бил ефектът от тази мярка. Той изрази безпокойство и към продължаващата социална изолация и от ефектите, които тя налага върху обществото. Призова да се премине към едни по-меки мерки.

Радев призова и НС да намери форма да продължи да действа в условията на доказаните случаи сред депутатите на коронавирус, за да изпълнява конституционните си задължения и да упражнява контрол над изпълнителната власт.

"Без съмнение пандемията изисква решителни мерки, повечето българи ги приемат с разбиране. Считам обаче, че правителството дължи на обществото убедителна информация за ефекта от извънредното положение през първия месец на неговото прилагане. Управленските решения следва да се вземат на базата на достоверни и всеобхватни данни", заяви Румен Радев.

"Извънредните ограничения забавят ръста на заболеваемостта, но доведоха до обществена парализа и отключиха безпрецедентна социална и икономическа криза. Безработицата расте с часове, хиляди предприятия спират работа. Много българи спешно се нуждаят от помощ. Бизнесът и свободните професии също очакват убедителни мерки. Мизерията не е спасение от вируса. Гладът скоро може да надделее от страха и последствията рискуват да бъдат по-разрушителни от самия коронавирус", добавя президентът.

Затова трябва да си поставим ясна национална цел - възможно най-бързо връщане към относително нормален ритъм на живот, производство и свободно движение на хора и стоки. Тази цел може да бъде постигната с обединените усилия на институциите и на всеки от нас. Идните месеци ще бъдат решаващи и за бъдещето ни като нация в един нов свят, каза още Радев.

Той препоръча здравеопазването ни да възприеме по-гъвкава стратегия за борба с коронавируса, да разшири значително обхвата на тестване, фокусирайки се върху различни социални и рискови групи, за да придобие реална информация за картината в страната и да действа целенасочено.

Част от мерките в извънредния закон се определят и от гражданите, и от бизнеса като недостатъчни, а и неудачни, каза той. Хората в нужда очакват помощ. Мерките не достигат до малкия и среден бизнес, а формулата 60/40 е на практика трудно приложима.

Когато държавата налага ограничения, тя трябва да предложи и адекватна компенсация и за работниците, и за бизнеса.

"В условията на криза реалната помощ е безвъзмездната. Необходимо е в спешен порядък да се преразгледат и някои разпоредби на приетия в бързина и хаос закон, които блокират икономическия живот", каза Радев.

Правителството прибягва до нов заем в размер на до 10 млрд. лв преди да използва резервите в бюджета, каза президентът и го определи като тежко решение, което ще плащаме с години.

Очакваме гаранции а прозрачност и ясни разчети за финансово подпомагане на всички засегнати, призова Радев.

Очакваните мерки са свързани и с оптимален баланс между ограничения и социално икономическа активност.

"Дългата изолация подлага на изпитания психиката и здравето на хората, а непосилните глоби са неприемливи", каза той.

Управляващите трябва да преосмислят социалната изолация в разумен срок, призова той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
1700 души от 34 лечебни заведения ще получат 1000 лв. към заплатите си
1700 души от 34 лечебни заведения ще получат 1000 лв. към заплатите си
Дезинфекцират улиците в Пловдив, разчистват незаконни сметища в Столипиново
Дезинфекцират улиците в Пловдив, разчистват незаконни сметища в Столипиново