НОВИНИ

Радев: В президентството не е постъпвал доклад на ДАНС за руските дипломати

радев президентството постъпвал доклад данс руските дипломати
bnt avatar logo
от БНТ
14:20, 30.06.2022
Чете се за: 04:37 мин.
По света
Слушай новината

В президентската институция не е постъпвал доклад на ДАНС по темата за експулсирането на руските дипломати. На Съвета по сигурност към МС, проведен на 9 юни, където е участвал представител на президентската институция, тази тема не фигурира в предварително обявения дневен ред. Тя се повдига вътре за обсъждане по принцип, но по нея няма взето решение. Това каза президентът Румен Радев пред медиите след края на срещата на НАТО в Мадрид.

Той уточни, че при завръщане на представителя на президентската институция и споделяне как е протекъл Съветът, от президентството е изпратено писмо към секретаря на Съвета по сигурност към МС с въпрос за взетите решения. Отговорът е: Няма прието гласувано решение на този съвет.

Това ясно показва, че явно решенията в правителството се вземат по някакъв паралелен механизъм далече от институционалния път за вземане на решения, каза президентът.

Заседание на КСНС не може да отмени взето вече решение на правителството в оставка. Органът, който контролира МС е българският парламент. Дори да бъде в оставка правителството носи отговорност за своите действия, напомни още президентът.

Той е категоричен, че последствията от това действие могат да бъдат изключително сериозни най-вече за нашата дипломатическа мисия в Москва. Но важното е, че по този начин не може да се вземат решения в изпълнителната власт по един толкова важен въпрос. Отговорността лежи изцяло в изпълнителната власт, нищо, че тя е в оставка, каза още Радев.

Във връзка с връчването на мандатите и провелите се преди това консултации президентът каза, че преди да изпрати официални писма винаги има съгласуване по телефона за удобното за двете страни време. Такова съгласуване е направено и с ПП и БСП, след което писмата са изпратени.

"Оттук нататък - какви са причините тези партии да не се явят на консултации, аз не мога да спекулирам. Но важно е партиите да се отнесат с цялата отговорност към мандатите, които ще им бъдат връчени. Вярвам, че потенциалът за съставяне на правителство в рамките на този парламент не е изчерпан. Ако вървим към варианта избори, избори преди 15 септември не са целесъобразни. Важно е да има възможно най-голяма избирателна активност. Може да прецените два месеца назад кога най-рано може да приключи цикълът по връчването на мандатите. Важно е и мнението на партиите", каза още той.

За приключилата среща на върха на НАТО Радев каза: Срещата на върха а НАТО се оценява като историческа, не само защото се провежда в ключов момент в една радикално променена стратегическа среда за сигурност след агресията на Русия в Украйна, но защото на тази среща бе приета новата стратегическа концепция на НАТО след 2010 г., която връща Алиансът към неговата същностна мисия - да бъде гарант за териториалната цялост, суверенитета и сигурността на всяка една държава членка.

Това е решение с важни последици за всички държави членки - да укрепват отбранителния си потенциал, а за държавите от Източния фланг - да развиват логистичната си система, инфраструктура и свързаност. За България означава да работим активно и да използваме финансовите механизми на НАТО.

На срещата на високо политическо ниво се разглежда единствено потенциала за разрастване на многонационалната бойна група до ранг на бригада, уточни Радев. Каза, че България трябва да е много по-активна в изграждане на съответните способности, за да може да функционира една такава бойна група.

На срещата на върха беше поставено началото на фонда за иновации на НАТО, в чиято основа да възникне като идея, България има сериозен принос, допълни той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ателиетата ще могат да получават статут на жилища
Ателиетата ще могат да получават статут на жилища
Славия ще представи състава си в петък
Славия ще представи състава си в петък