НОВИНИ

Радостина Рангелова-Кицигой: Радвам се на успехите на синовете си и съм една благодарна майка

радостина рангелова кицигой радвам успехите синовете съм една благодарна майка
bnt avatar logo
от БНТ
09:44, 11.09.2023
Чете се за: 05:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Радостина Рангелова-Кицигой отново изживява незабравими емоции в спортната зала на родна земя. Тя е играла за България пред родната публика във Варна, но този път вълнението й е различно. Бившата ни националка по волейбол е майка на 18-годишния посрещач Кристиан-Даниел Кицигой. Синът на Радостина и Кристиан Кицигой (бивш румънски национал, понастоящем треньор) се състезава за националния отбор на Румъния. Отборът на съседите направи фурор на европейското първенство досега, побеждавайки действащите олимпйски шампиони от Франция в груповата фаза на шампионата и отстранявайки Хърватия на осминафиналите. В четвъртфинала румънците отново ще срещнат Франция, след като олимпийските шампиони елиминираха България в осминафиналите.

Отново в залата във Варна, Радостина, която към момента не се занимава със спорт, а работи в мултинационална компания, си припомни емоциите от това да си близо до волейболната игра.

"Интересни емоции, само че друг вид. Сякаш повече ми харесваше, когато играех. Но е страхотно отново да се върна отново у дома. Може би радостта ми би била още по-голяма, ако синът ми играеше за България, но това е ситуацията. Радвам се, че дойдох и че в се върнах в старите дни и в младостта", заяви бившата българска националка.

Радостина определя представянето на румънския тим като много позитивно.

"Играта на Румъния досега оценявам като перфектна. Мисля, че те са изненадата на турнира до момента. За Румъния беше голям успех да се класират на европейско първенство, а сега вече са в първата осмица. Това е невероятно! Победиха Франция - олимпийския шампион, никой не го очакваше. Момчетата показаха страхотна игра. Не мога да отлича някого точно, показваха игра като сплотен тим, благодарение на щаба. Те са доста млад отбор, летвата към тях вече е вдигната за резултатите, но това е нещо хубаво за румънския волейбол, защото доста дълго време не е имало светлина в тунела, а сега наистина блесна", обяснява Кицигой.

Макар да не се занимава с волейбол, тя остава свързана със спорта чрез съпруга си - бившия състезател на ЦСКА Кристиан Кицигой, който към момента се занимава с треньорска дейност, както и чрез двамата си сина, които са активни състезатели по волейбол.

"И малкият ми син тренира. Следва батко си, това е целта му, той му е идол в момента, но винаги повтаря, че мечтае да го надмине. Надяваме се да има и неговия талант", разкрива още Радостина.

Тя и съпругът й напътстват синовете си по техния волейболен път.

"Първото нещо, което винаги им казваме, е да слушат треньора, да играят за отбора, а не като индивидуалности и да имат високи цели, за да ги постигат. Почти всичко се разрешава с много работа", споделя бившата ни националка по волейбол.

Бившата посрещачка на националния отбор се радва и на постигнатото от женския национален отбор на приключилото преди дни европейско първенство, където воденият от Лоренцо Мичели тим се класира в Топ 8, отстъпвайки в четвъртфиналната среща от Нидерландия, която впоследствие грабна бронзовите медали, побеждавайки бившите еврошампионки от Италия.

"Не успях да гледам мачовете на жените, но се изненадах много приятно, виждайки резултатите. Напомниха ми отново на старите времена, когато България се биеше с първите отбори, на най-високото ниво. Страхотен резултат и много се радвам за момичетата, за треньора. Доста време мъжкият ни волейбол беше доста по-напред като резултати от мъжкия, но сега може да видим обратното", казва Радостина.

"Липсват ми емоцията от залата, лагерите, момичетата. Емоцията по време на мача, след мача. Но сега съм на друг етап от живота си и съм си приела съдбата", разкрива Кицигой.

"Не знам дали бих се върнала към волейбола в някакъв друг аспект. Според мен, трябва да си реалист, да прецениш, да почувстваш дали може да си добър в ново амплоа, дали имаш наклонности към това нещо или не. Не се виждам като добър треньор, а ако не си добър в едно нещо, няма смисъл да го правиш. Към момента само се радвам на успехите на синовете си и съм една благодарна майка", завършва Радостина Рангелова-Кицигой.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България представя високи технологии, туризъм и култура на Солунския панаир
България представя високи технологии, туризъм и култура на Солунския панаир
Как се движат цените на храните и инфлацията - коментар на шефа на ДКСБТ Владимир Иванов
Как се движат цените на храните и инфлацията - коментар на шефа на ДКСБТ Владимир Иванов