НОВИНИ

Рашков: В нарушение на закона прокурори са се запознавали със строго секретни материали

крушарски очаквам победа словачко въдворя ред футбола
bnt avatar logo
от БНТ
14:01, 28.07.2021
Чете се за: 02:45 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Предишни министри на вътрешните работи са сключили споразумение с прокуратурата, което дава възможност на прокурори, както от времето на Цацаров, така и от времето на Гешев да се запознават с оперативните разработки на нашите служби още от самото начало на тяхното регистриране. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков на брифинг пред медиите.

Рашков уточни, че МВР са започнали проверка не само за използване и прилагане на СРС-та във връзка с протестите от миналата година, а и механизмите за събиране на информация извън протестите. В ГДБОП е проверявано дали е спазван редът по техните оперативни материали за използването на СРС-та и там са намерени нарушенията.

По думите му е осигурена неограничена възможност първо - за теч на информация в посока, която не е в интерес на обществото, тъй като множество прокурори са се запознавали с тези строго секретни материали и второ тези действия са извършени в нарушение на Закона за защита на класифицираната информация.

В закона изрично е посочено, че прокурорът може да се запознава с класифицирана информация но само на принципа "необходимост да се знае" - т.е. само по отношение на делата, които са разпределени на съответния прокурор на основата на случайния принцип на разпределение. Това означава, че когато на прокурор му се възложи един материал на случаен принцип, той не може по силата на забраната по закона да се запознава с други класифицирани материали извън делата, които са му на производства. А те са идвали в МВР , запознавали са се с тези класифицирани материали безпрепятствено, каза Рашков.

Служебният вътрешен министър заяви, че със заповед е отменил това споразумение, за да ограничи достъпа на неоторизирани длъжностни лица да надникват в тайните на МВР. Сезирал е също ДАНС да провери кои прокурори са наблюдавали тези оперативни разработки.

Рашков каза още, че в Дирекция "Вътрешна сигурност" е царяла пълна анархия по отношение на използването на СРС-та. Служителите на тази дирекция са били включени в дейността контрол, наблюдение, подслушване на протестиращи граждани, между които не е имало служители на МВР. И тази служба е поставена в услуга на прокуратурата, каза Рашков.

Вижте цялото изказване на Бойко Рашков тук:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА пристигна в Латвия за реванша с Лиепая
ЦСКА пристигна в Латвия за реванша с Лиепая
Бразилия е на 1/4-финал в Токио след нови два гола на Ричарлисон
Бразилия е на 1/4-финал в Токио след нови два гола на Ричарлисон