НОВИНИ

Рашков, Терзийски и Маринов коментираха проверката срещу бивш вътрешен министър за пране на пари

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:23, 18.01.2023
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Прокуратурата проверява бивш вътрешен министър, който е настоящ депутат, за евентуално престъпление - възпрепятстване на правосъдието и пране на пари. От държавното обвинение не съобщават името. Казват, че проверката е по сигнал, в който имало данни за осуетяване на наказателно преследване.

Според съобщението на Софийската градска прокуратура, в получен вчера сигнал се твърди, че бивш вътрешен министър е разпоредил на свои подчинени да не докладват в прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ материали за съмнителни финансови преводи от страни извън Европейския съюз към банкови сметки на физическо лице у нас.

В сигнала се посочва и че е възможно същият бивш вътрешен министър да е съпричастен към пране на пари. В Народното събрание в момента има трима бивши министри на вътрешните работи.

На въпрос дали той е визиран в съобщението, Бойко Рашков отговори да питаме прокуратурата.

"А пък може да питате и друг един източник, от който вероятно е тръгнала тази информация към прокуратурата. Защото вчера имаше едно писмо, което бяха публикували в медиите, където в типичен стил информират погрешно, фалшиво, злонамерено, очернящо доброто име на българските граждани, в много случаи и моето добро име и това продължава. Като отговор знаете ли на кое? Като отговор на моето участие миналата седмица в съвместното заседание с правната комисия, на което беше разгледан комплект от законопроекти за изменение и допълнение на НПК, включително процедурата за търсене на наказателна отговорност от главния прокурор", каза той.

Друг бивш министър и настоящ депутат - Христо Терзийски, коментира, че не се припознава в съобщението на прокуратурата.

"Никога не съм получавал пари от чужбина. Миналата година ми беше извършена пълна данъчна ревизия за 6 години назад. Не са установени някакви нередности. А и като се замисля, нямам градинар".

И предшественикът на Терзийски - Младен Маринов заяви, че не вижда себе си в съобщението за започналата прокурорска проверка.

"Пред КПКОНПИ си попълвам редовно декларацията. Нямам информация да съм търсен или да съм проверяван. Данъчна проверка ми извършиха, нямам информация да имам нарушения. Преводи от чужбина не съм имал никога през живота си".

Пред журналисти в Търговище главният прокурор коментира, че не е запознат с конкретния казус.

"Това, което ми стана ясно и ме уведомиха, че има съобщение на Софийска градска прокуратура, че е възложена проверка за евентуални данни за извършени престъпления на КПКОНПИ. Защо на тях, вероятно защото този орган трябва да извършва проверки спрямо лица с имунитет", заяви Иван Гешев.

От прокуратурата обещават повече информация, когато проверката приключи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Действа ли руската групировка "Вагнер" и в Сърбия?
Действа ли руската групировка "Вагнер" и в Сърбия?
Марица не успя да се противопостави на Еджзаджъбашъ и допусна четвърта загуба в Шампионската лига
Марица не успя да се противопостави на Еджзаджъбашъ и допусна четвърта загуба в Шампионската лига