НОВИНИ

Расте броят на заразените и жертвите на коронавируса по света

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:40, 02.04.2020
Чете се за: 01:17 мин.
По света

Над 115 000 са заразените с COVID-19 в Италия, почти толкова са и в Испания. Жертвите на коронавируса в Италия надхвърлиха 13 000 , а в Испания - 10 000 души - ръст с 950 само за едно денонощие.

САЩ в момента са с най-голям брой заразени - над 216 000, жертвите там са 5 113. В Китай смъртните случаи са 3318 от общ брой на заразените - около 81 500.

На фона на черната статистика, все по-видими стават и икономическите последици от пандемията. ООН прогнозира, че мерките срещу COVID-19 може да доведат до загуба на 25 милиона работни места по света.

3,5 милиона испанци вече са без работа - най-високо равнище от април 2017 г. Страната отбеляза най-голям месечен ръст на безработица в цялата си история.

Фернандо Симон - испански здравни власти: Фокусът вече не е върху пика на пандемията, вече го достигнахме. Фокусът вече е върху хоспитализацията,така че другата седмица да няма колапс на спешните отделения и те да могат да предоставят лечение на всички.

Бизнесът в най-засегнатата Италия с над 13 000 жертви, очаква срив на индустриалното производство с 15 на сто през второто тримесечие. Луксозната марка "Ламборгини" вече произвежда маски и шлемове. Страната продължи извънредните мерки до 13 април.

Джузепе Конте - премиер на Италия: Ако спрем да спазваме правилата, ако решим да отслабим ограниченията, всички жертви ще са били напразни.

Германия очаква брутният й вътрешен продукт да се свие повече отколкото при финансовата криза през 2009-та. Британският националният авиопревозвач Бритиш Еъруейз планира да съкрати 36 000 души - 80% от целия си личен състав.

Франция, която стана четвъртата страна, преминала прага от 4000 жертви, заяви, че Евросъюзът трябва да излезе с общ механизъм за финансиране на възстановяването. Персоналът на голям хипермаркет в Париж е травмиран от смъртта на 53 годишна касиерка. Управата се опитва да поддържа необходимия брой хора за нормална работа, но неявяването на смяна е 10-15 процента, на места и до 40 на сто.

Шела Нангу- колежка на починалата: Болестта е невидима, ние просто не знаем кой я носи. Всеки ден сме в контакт с хиляди клиенти, постоянно сме изложени, винаги се страхуваме.

Гърция постави цял бежански лагер под карантина след като много от контактувалите със заразена жена са дали положителни тестове, но никой няма симптоми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КЗП съобщава за голям брой сигнали от началото на извънредното положение
КЗП съобщава за голям брой сигнали от началото на извънредното положение
1500 възрастни хора в София получават топла храна всеки ден
1500 възрастни хора в София получават топла храна всеки ден