НОВИНИ

Разбиха схема за издаване на фалшиви ТЕЛК решения в Силистра

Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
14:44, 24.09.2021 (обновена)
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

В Силистра разбиха схема за издаване на фалшиви ТЕЛК решения. Задържани за 24 часа са петима лекари и посредник в схемата. При обиска в домовете и кабинетите им са намерени документи с невярно съдържание и голяма сума пари.

Срещу 300 лева хора в предпенсионна възраст са се сдобивали с фалшиво медицинско удостоверение, за да получат по-голяма инвалидна пенсия.

"Касае се за издаване на документи с неистинско съдържание. Дава основание за използването им от лица с оглед завишаване на процента на трайната временна нетрудоспособност", заяви Трифон Бойчев от главна дирекция "Национална полиция".

Парите плащали на посредник, който от своя страна ги предавал по веригата.

"Единият, от които е подбудител и организатор, бяха задържани и трима лекари, издали съответните документи с невярно съдържание, беше задържан председателят на ТЕЛК-комисията към МБАЛ–Силистра и лекар от ТП на НОИ", допълни Бойчев.

По време на акцията са претърсени 6 адреса.

"Бяха обезпечени голям брой писмени доказателства като ТЕЛК–решения, документация, празни бланки. Сумата от 25 000 лева от различните лица, у които бяха извършени претърсванията", каза Теодор Желев от Окръжна прокуратура-Силистра.

От иззетите 25 000 лева, 300 са били непосредствено предадени от посредника на един от лекарите. Засега са събрани данни за десет случая на издадени документи за ТЕЛК с невярно съдържание. Сигналът е бил подаден през април. От тогава групата е била под наблюдение от разследващите.

Автор-оператор: Александър Леви

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР покани международни наблюдатели за изборите на 14 ноември
МВнР покани международни наблюдатели за изборите на 14 ноември
София e с най-ниска безработица в годината на пандемията
София e с най-ниска безработица в годината на пандемията