НОВИНИ

Разходите на училищата скачат заради COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
06:56, 21.05.2020
Чете се за: 01:24 мин.
Образование

Училищата в Благоевград са готови за провеждане на държавните зрелостни изпити. В областта на матури ще се явят над 2500 зрелостници.

В Петричкото село Първомай 41 завършващи 12-ти клас ще се върнат за последно в класните стаи за изпитите по български език и литература и втората задължителна матура. От училището пресмятат, че тази година провеждането на държавните зрелостни изпити ще им струва по-скъпо в сравнение с минали години.

Подготовката за матурите в СУ„Св. Паисий Хилендарски” в село Първомай е започнала преди седмица. Прави се разместване на чиновете в класните стаи, за да се осигури достатъчно отстояние. Осигурени са предпазни средства, както за учениците, така и за учителите.

Румен Стоянов – директор на СУ „Св. Паисий Хилендарски” – с. Първомай: Дезинфектант за ръце. Имаме дезинфектант на хлорна основа, който е за повърхности и подове. За тоалетните. Имаме пръскачка електрическа, с която да обработваме помещенията и тоалетните, така че да направим покритие. 2,53 200 броя маски за еднократна употреба.

Методи Попов – РУО – Благоевград: Ние считаме, че след като са лични предпазни средства, би следвало всеки отговорен човек да има грижата да си осигури, но разбира се имаме предвид и ще осигуриме и резерв, всяко училище ще осигури някакъв резерв, който да има и при необходимост да бъде даден на ученик или квестор.

Преди влизане в сградата, медицинско лице ще измерва температурата на децата, които проявяват грипоподобни симптоми.

Румен Стоянов – директор на СУ „Св. Паисий Хилендарски” – с. Първомай: Естествено, че трябва да уведомим властите, ако има такова съмнение, че има показания за заболяване.

Методи Попов – РУО – Благоевград: Всяка година провеждаме ДЗИ. Винаги имаме тези притеснения. Ако сега има клиника, която насочва към това, от което се притесняваме в момента, реакцията ще бъде такава, каквато би следвало да бъде по протокол.

Закупуването на част от личните предпазни средства, дезинфектант за ръце и повърхности остават за сметка на учебното заведение. Това ще утежни бюджета на училището в Първомай.

Румен Стоянов – директор на СУ „Св. Паисий Хилендарски” – с. Първомай: Ще излезат скъпи тези изпити. Виждате какво се случва. Какви цени. Продукти, които са стрували три лева, сега са 12-15 лв.. 34 лв. купувахме дезинфектант за ръце половин литър. Маските - 1,80 за еднократна употреба. Слага се и се хвърля след два часа. Средствата ще бъдат значителни. Да не говорим и средствата, които трябва да се платят на учителите за тая допълнителна работа, също ще бъдат от бюджета.

Въпреки извънредната ситуация, в която тази година ще се проведат държавните зрелостни изпити, учители са на мнение, че децата ще покажат доста високи резултати на матурите.

Автор: Миглена Медарова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
#60 секунди без COVID-19: Лъвът Любо от зоопарка в Разград вече е на диета
#60 секунди без COVID-19: Лъвът Любо от зоопарка в Разград вече е на диета
Народното събрание избира новия омбудсман
Народното събрание избира новия омбудсман