НОВИНИ

Разкриват допълнителни легла за COVID пациенти в Бургас

bnt avatar logo
от БНТ
19:58, 26.11.2020
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Заради наплива на пациенти в COVID отделенията на бургаските болници от днес там разкриват допълнителни легла. До момента заразените в областта са близо 6000, но самостоятелна COVID болница няма да има.

Общо 440 са вече леглата за пациенти с коронавирус в бургаските болници. Кметът на града апелира и личните лекари да се включат в борбата с вируса в ДКЦ-тата, където работят или в триажните центрове, като за това ще бъдат поощрени финансово.

Димитър Николов, кмет на Община Бургас: „Като от бюджета на кризисния щаб на Община Бургас сме готови допълнително да заплатим тези 1000 лева за допълнителния финансов стимул. Ако има желаещи буквално, ако трябва на мен да се обадят или на Община Бургас. Средствата са подсигурени."

Миналата седмица от кризисния щаб в Бургас са изпратили становище до здравния министър, че в града не може да се обособи COVID болница. Според щаба за Бургас по-работещо ще е да има „чисти от COVID" болници.

Започва обособяването на "чисти болници" в Бургас за пациенти без коронавирус

А от началото на декември в морския град се разкрива Кръвен център за набиране на плазма от преболедували COVID-19 за лечението на пациенти диагностицирани със заразата. Изискването е да са минали между 40 дни или в края на третия месец след установен COVID-19.

д-р Людмила Желязкова, отделение по трансфузионна хематология към УМБАЛ-Бургас „Доказателството най-добре трябва да е PCR тест, направен с упомената дата. Няма значение коя лаборатория я в страната го е направила, Добре е да има дата, за да преценим ние, че са минали 40 дни след правенето на този тест".

РЗИ проверява защо пациентът - жертва на COVID-19 от Бургас, е обикалял 7 часа болниците

Мария Пенева е преболедувала COVID-19 и е сред първите доброволци, които ще дарят, след като заработи центърът на 2 декември.

Мария Пенева: „Изкарах коронаврус и чакам да минат 40 дни от положителния PCR тест и ще даря. Да, ще даря, за да може моята плазма да помогне и на други хора в това състояние".

Кръвната плазма ще се изследва в Стара Загора и до два дни ще се връща отново в Бургас.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Стоичков пред БНТ: Едно голямо сърце ни напусна
Христо Стоичков пред БНТ: Едно голямо сърце ни напусна
Петър Велков: Хоспитализациите и смъртните случаи ще намалеят по-драстично след около 14-20 дни
Петър Велков: Хоспитализациите и смъртните случаи ще намалеят по-драстично след около 14-20 дни