НОВИНИ

Разменят лекарства в социалните мрежи заради липсата на денонощна аптека в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
17:46, 15.06.2022
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Граждани на Благоевград, сред които и майки на малки деца, инициират размяна на лекарства в социалните мрежи. Причината е липсата на денонощна аптека в областния център от години.

Адриана Топурска е майка на двегодишно момче. През последния месец й се е налагало да търси лекарства за детето си от други майки в групи в социалните мрежи, тъй като в Благоевград работеща денонощна аптека няма.

Без значение дали на мен или на детето се наложи да се взема обезболяващо или за температура лекарство, вечер след 9 часа, аз няма от къде да го закупя. Явно е необходимо да съществува такава група заради липсата на лекарства, но тази практика крие страшно много рискове, аз не знам лекарствата, които хората добронамерено ми предоставят как са съхранявани и дали са в срок на годност, казва Адриана Топурска.

Проблемът с липсата на денонощна аптека в Благоевград влезе и в Общинския съвет. Там група съветници предлагат общината да облекчи условията за наем на помещение, което да мотивира някоя от веригите да започнат да работят и през нощта.

Престъпно е в областен град, какъвто е Благоевград, с 80 000 души, да няма денонощна аптека и това създава изключително много проблеми. Разбирам ги и тях, тъй като не е рентабилно икономически да се поддържа, скъпи са услугите на магистър фармацевтите, но трябва да се подхожда и социално, каза Кирил Илиев, общински съветник.

Според доктор Тони Даскалов обаче, облекчението със символичен наем на помещение за аптека няма да е достатъчно. За да има постоянно работеща денонощна такава , са необходими законодателни промени.

Това е проблем, който не касае само Благоевград, касае цялата държавата. Така че да се направи една законодателна инициатива в тази насока, всички аптеки, които имат договор НЗОК да дават дежурства и да покриват денонощно общината. Броят на аптеките в Благоевград е достатъчно голям и горе-долу на 3 месеца, всяка ще дава дежурства по два пъти, което е нищо, каза д-р Тони Даскалов – управител на Медицинския център в Благоевград.

Друга опция да си набавите лекарства нощем в Благоевград, освен социалните мрежи, са вендинг машините. Не винаги обаче те разполагат с всичко необходимо.

Предложението на групата общински съветници за денонощната аптека ще бъде обсъждано на 24 юни. Тогава ще бъдат поканени фармацевти и собственици на аптеки, с които да се търси решение, кога най-после ще има работеща денонощна аптека в областния център.

Репортер: Али Мисанков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Музеят в резервата Плиска отново e наводнен. Как ще се възстановят щетите?
Музеят в резервата Плиска отново e наводнен. Как ще се възстановят щетите?
Какво да правим, ако открием бедстващо животно или птица в града?
Какво да правим, ако открием бедстващо животно или птица в града?