НОВИНИ

Разработват здравен протокол за действие при заразен с COVID-19 турист

bnt avatar logo
от БНТ
20:24, 18.06.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Здравен протокол за реакция при разболял се турист в България, ако бъде заразен или контактува с болни от COVID-19, разработват министерствата на туризма и здравеопазването. Обсъждат се и допълнителни мерки за възстановяване на туристическия бизнес, стана ясно на проведеното днес в Сливен изнесено заседание на Националния съвет по туризъм.

Все още туристите по Черноморието са малко. В най-големия черноморски курорт "Слънчев бряг" са отворени около 40% от хотелите, при заетост не повече от 15 на сто от капацитета им. Затова туристическият бранш настоява след Румъния и Чехия ограниченията да отпаднат и за туристите от Украйна.

Това е изключително важно за бранша и нещата са много сериозни. 60% от хотелите работят с украински пазар, 60% от туроператорите работят, 40% от туристите в общините нашите черноморските са туристи от Украйна и това е спешно, казва Иван Кирязов, туроператор.

Туроператорите са готови и на протестни действия, ако това не бъде направено. В началото на юли обаче се очаква в България да пристигне делегация водена от председателя на държавната агенция по туризма на Украйна и ще бъдат обсъдени мерките.

Работи се много активно на пазар Германия, пазар Полша, ...на съседните балкански държани, но отварянето е нещо много рисково. Трябва много внимателно да се премерва, да се изчислява, каза доц. д-р Стела Балтова, министър на туризма.

Националният съвет по туризъм обсъди подпомагането на туристическия бранш и осигуряване на безопасна среда за туристите. Продължават да действат мерките 60 на 40, подпомагане на туроператорите, на чартърните полети, както и осигуряване на заетост, чрез националната програма за възстановяване „Отново заедно“.

Предприехме и други мерки, вкл. и такива свързани с кредитирането на предприятията, на туристическите и не само туристическите предприятия, допълни министърът на туризма.

В понеделник във Варна пристигат 180 представители на големи туристически компании и туроператори на германския пазар. А България е одобрена за заместник-председател на комисията за Европа към Световната организация по туризъм до 2023 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦИК подписа договор със "Сиела Норма" за поддръжка на машинитe за гласуване
ЦИК подписа договор със "Сиела Норма" за поддръжка на машинитe за гласуване
Руското посолство с реакция след изказване на бившия шеф на разузнаването
Руското посолство с реакция след изказване на бившия шеф на разузнаването