НОВИНИ

Разрешен ли е достъпът до обществени паркове в европейските държави

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:18, 25.04.2020
Чете се за: 00:56 мин.
По света

В много европейски държави парковете остават недостъпни за гражданите, а затварянето им е част от мерките срещу разпространението на заразата. В други - достъпът до зелените площи не е бил спиран, но при условие да се спазват определени ограничения. В дните на пандемията жителите на много европейски градове бяха принудени да забравят едни от любимите си места - парковете.

В Италия и Франция остават в сила най- строгите мерки и парковете са абсолютно забранени.

Така е и в Испания, която пета седмица е под пълна карантина, а заразените са близо 220 000.

След яростни критики срещу правителството, беше допуснато първото отслабване на драконовските мерки - от утре децата ще могат да излизат на разходки. Но при строги правила - максимум до час и то в радиус от 1 км от дома им с възрастен придружител.

Пабло Иглесиас, вицепример и министър на социалните права: Децата ще могат да излизат навън със собствени играчки - топка или скутер, но няма да могат да играят в парковете или на площадките, за да се избегне заразяване.

В Полша, където заразените са малко над 11 000, парковете бяха отворени в понеделник, заедно с крайбрежните алеи, плажовете и горите. За много семейства с деца, това донесе огромно облекчение.

В Чехия карантината не включваше забрана да се ходи в парковете, а от 7 април бяха разрешени индивидуалните спортове на открито, но при спазване на дистанция.

В някои страни като Германия и Белгия парковете останаха достъпни и след налагането на мерки срещу пандемията, забранено е обаче да се правят пикници, сядането на пейки и играта на детски площадки, които са заградени с полицейски ленти. Изискването към хората е да се движат пеша или с колела и да спазват дистанция.

За следването на правилата следи полицията, а нарушенията се наказват с глоби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Да пребориш COVID-19: Пациент оздравя след повече от 30 дни на апаратна вентилация в "Пирогов"
Да пребориш COVID-19: Пациент оздравя след повече от 30 дни на апаратна вентилация в "Пирогов"
Километрични опашки на изходите на София, полицията върна хиляди автомобили (ОБЗОР)
Километрични опашки на изходите на София, полицията върна хиляди автомобили (ОБЗОР)