НОВИНИ

Разрушени оранжерии в Ботаническата градина във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
12:34, 16.04.2021
Чете се за: 02:50 мин.
Регионални
Слушай новината

Разрушени оранжерии, унищожени растения, семена и торове - това е резултатът след заграбването на 19 декара от Ботаническата градина във Варна, която е собственост на Софийския университет.

В края на февруари Варненският окръжен съд отмени въвода във владение и върна терена на университета. Щетите обаче са големи.

Години наред Софийският университет води съдебни битки, за да спаси спорния терен от Ботаническата градина във Варна. През януари частни лица, обявили се за собственици на парцела, правят пореден опит да го заграбят. Те разрушават оранжериите и унищожават ценните растителни видове, които са там.

Багер събори част от оранжерията в Ботаническата градина във Варна

"Това е като след преминаване на разбойници! Липсва целият инвентар, който беше тук наличен, включително 30 000 луковици на лалета, растения от редки и защитени видове, включително такива получени от БАН", каза заместник-директорът на Университетските ботанически градини Огнян Илиев.

"Тук са произведени десетки хиляди растения. Много от тях - редки, застрашени, които са описани в Червената книга на България и общо взето това е посегателство върху труда не само на специалистите, но и на работници", каза главният специалист в Екопарка Александър Тодоров.

За възстановяването на оранжериите са необходими много средства и труд.

Съдът върна 19 дка от Ботаническата градина във Варна на Софийския университет

"Ботаническа градина - Варна беше принудена да инвестира в закупуването на нови луковици за представяне на пролетната експозиция. Бяха направени разходи за изграждане на нова оранжерия за лятното цветно партерно зацветяване", каза заместник-директорът на Университетските ботанически градини Огнян Илиев.

За нанесените щети Софийският университет е уведомил прокуратурата.

"Така че се чака произнасяне по следствено дело, което в момента е в Окръжна следствена служба във Варна и СУ ще предяви своите претенции към тези разбойници", каза заместник-директорът на Университетските ботанически градини Огнян Илиев.

От Ботаническата градина във Варна се надяват това да е последният опит за заграбване на апетитния терен.

Автор: Петя Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атанас Атанасов: Мястото ни ще се реши в плейофите
Атанас Атанасов: Мястото ни ще се реши в плейофите
Локомотив се откъсна пред ЦСКА след труден успех срещу Монтана
Локомотив се откъсна пред ЦСКА след труден успех срещу Монтана