НОВИНИ

Реферът на дербито ЦСКА София - Левски Радослав Гидженов: Спокоен съм и мисля, че ще се справя

реферът дербито цска софия левски радослав гидженов спокоен съм мисля справя
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:18, 05.10.2023
Чете се за: 04:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Съдийската бригада, която ще ръководи съботното дерби между ЦСКА - София и Левски, даде брифинг пред медиите. На него участваха главният рефер на двубоя Радослав Гидженов, асистентите Мартин Маргаритов и Диян Вълков, четвъртият съдия Никола Попов, както и ВАР и АВАР арбитрите Ивайло Стоянов и Георги Кабаков. Идеята за срещата с медиите е на председателя на Съдийската комисия на БФС Давид Фернандес Борбалан.

"Давид Фернандес Борбалан следва стриктно инструкциите от УЕФА и се опитва да предаде на всички нас нещата, които УЕФА изисква - как да отсъждаме, как да менажираме ситуациите. Това ни помага да следваме пътеката, начертана от ФИФА и УЕФА. За всеки един съдия е най-голямото признание да свири това дерби", заяви Гидженов, който прави дебюта си в най-популярния двубой в българския футбол.

"В моята глава в момента е, че трябва да се абстрахирам от всичко, което се пише по медиите. Аз си следвам стриктно правилата на играта и инструкциите на УЕФА. Спокоен съм и мисля, че ще се справя", обясни Гидженов.

"Въпреки че съм на 32 години и съм най-младия международен съдия у нас, имам опит. Ръководил съм мачове и тук, и в Европа пред пълни стадиони. Не усещам натиск, всеки мой мач е под мониторинг от хора от УЕФА, които следят моето развитие. Аз се стремя във всеки мач да се подобрявам и да давам най-доброто от себе си", каза още пловдивчанинът.

Георги Кабаков: Мотивирани сме целия екип, напрежението няма да повлияе

Попитан дали има предпочитан стадион или пък такъв, на който не би искал да ръководи мачове, Гидженов отговори: "За мене всеки един стадион, където ми предстои мач, го приемам по един и същи начин. Стадионите нямат значение, за мене е важно да прилагам правилата на играта и да има феърплей".

След това той се спря и на подготовката си за мача в събота, а също така очерта и как би процедирал за показването на картоните. И призна, че съдиите също се подготвят с проблемните футболисти - хората, които биха рушили дисциплината през всичките 90 минути.

"Има зрънца в двата отбора, хора с различно влияние на терена, различно его. Ние с опита ни от терена, от предишни мачове добиваме представа за всеки един футболист и имаме едно на ум. Не се случва преди мач да го предупредим. Преди мача всички от съдийския екип обсъждаме с кои футболисти трябва да бъдем внимателни и можем да имаме проблеми - кой симулира, кой преиграва. За картоните всеки един съдия с присъствието си и менажирането преценява кога даден футболист заслужава картон, или пък трябва да получи само забележка", каза още Гидженов.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха 79-годишна българка, помагала в схема с романтични измами
Арестуваха 79-годишна българка, помагала в схема с романтични измами
Роберт Левандовски ще пропусне следващите мачове на Барселона и Полша
Роберт Левандовски ще пропусне следващите мачове на Барселона и Полша