НОВИНИ

"Референдум": Разчитате ли на науката за справянето с коронавируса?

референдум разчитате науката справянето коронавируса
bnt avatar logo
от БНТ
22:11, 07.04.2020
Чете се за: 00:37 мин.
Наука и технологии

Тази вечер предаването "Референдум" беше посветено на темата "Науката на помощ в битката с COVID-19".

Разчитате ли на науката за справянето с коронавируса? - на този въпрос отговаряха анкетираните. Според допитването на "Алфа рисърч" над 79% от хората са отговорили положително, а над 11% не разчитат на науката за справяне с кризата.

Анкетираните отговориха и на въпроса: От каква информация за вируса се интересувате най-много? Масово - над 89% от хората са отбелязали, че търсят здравна информация - за симптомите и последствията от заразяването. На следващо място са откритията за лечение и ваксина.

В студиото на предаването дискутираха проф. Николай Витанов – физик и математик от Института по механика и ръководител на екипа от учени на БАН, създали математическия модел за прогнозите и разпространението на коронавируса; доц. Ивайло Алексиев от НЦЗПБ със своите експертни познания за молекулярно вирусологичните характеристики на епидемиите, член на Европейската асоциация по антивирусна резистентност; Пламен Цеков – директор на ИТ компанията, разработила приложението VIRUSAFE, чрез което българите могат да следят здравния си статус, член на борда на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии; и доц. Михаил Околийски, представляващ офиса на СЗО в България, експерт по психичното здраве.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 10 000 жертви на COVID-19 и във Франция
Над 10 000 жертви на COVID-19 и във Франция
Още един нов офис на Бюрото по труда във Варна
Още един нов офис на Бюрото по труда във Варна