НОВИНИ

Рекорден брой хора, погълнали дезинфектанти в САЩ

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:34, 26.04.2020
101671
Чете се за: 01:10 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Рекорден брой случаи на погълнали дезинфектанти в САЩ след предложението на Доналд Тръмп да се провери ефектът от инжектирането им. Макар по-късно да заяви, че е бил саркастичен, президентът и опасната му препоръка продължават да са обект на критики от страна на лекарското съсловие и на медиите. В отговор, Доналд Тръмп реши да отмени съботния си брифинг с аргумент, че няма никакъв смисъл.

30 души са потърсили лекарска помощ в Ню Йорк в първите 18 часа след изказването на Доналд Тръмп. 9 от тях са погълнали дезинфектант, 10 - белина, а 11 - друг вид домакински препарат. За сравнение - по същото време преди година, пациентите в токсикология са били 13 и при нито един от случаите не става дума за употреба на дезинфектант.

Доналд Тръмп не прикри раздразнението си, че е обект на подигравки. След като в петък съкрати брифинга си за COVID-19 до 20 минути и отказа да отговаря на въпроси, ден по-късно реши изобщо да не говори пред медиите.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Какъв е смисълът да провеждаме брифинги в Белия дом, при положение, че некадърните медии задават само и единствено враждебни въпроси и отказват да отразяват истината. Имат високи рейтинги, а на американските граждани предоставят само фалшиви новини. Не си струва времето и усилията!

Запознати твърдят, че от Белия дом обмислят трайно да спрат пресконференциите, тъй като вредят на рейтинга на президента, който ще се бори за втори мандат на изборите през ноември.

Междувременно, броят на починалите в САЩ е близо 54 000 души. В епицентъра на заразата - щата Ню Йорк, започва масово тестване на населението. Тестове ще се правят в близо 5000 аптеки, а целта е да могат да се изследват около 40 000 души на ден.

Медицински работници, полицаи, пожарникари, шофьори и продавачи ще могат безплатно да се изследват, дори да нямат симптоми.

Горещата вълна и фактът, че посещаването на паркове и плажове в Калифорния беше разрешено, очаквано доведоха до струпване на хора.

Ерик Гарсети, кмет на Лос Анджелис: Разбирам, че топлото време ни изкушава да излезем навън, но не знам как да го кажа по-ясно: останете си вкъщи.

Противници на прибързаното отпадане на ограничителните мерки предупреждават, че желанието на властите да подпомогнат икономиката, може да доведе до втора вълна от разпространение на коронавируса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Благотворителна социална кухня в Пловдив осигурява храна за хора в нужда
Благотворителна социална кухня в Пловдив осигурява храна за хора в нужда
Съдът решава дали да остави в ареста певицата ЛиЛана
Съдът решава дали да остави в ареста певицата ЛиЛана