НОВИНИ

Рекорден трафик по "Дунав мост" 2 - колоните от автомобили и тирове са километрични

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
22:37, 09.08.2022
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Рекорден е трафикът както на товарни, така и на леки автомобили по "Дунав мост" при Видин.

Колоните от тирове, чакащи на излизане от страната са на километри от граничния пункт с Румъния. Затруднено е движението по околовръстния път на града, а в дните, когато е най-натоварено, се налага и автомобилите да чакат продължително за влизане и излизане от Видин.

Заради опашките по разпореждане на вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев зам.-министър Николай Найденов направи проверка на организацията на работа на граничния контролно пропускателен пункт.

Повече от денонощие чакат шофьорите на товарни автомобили, за да преминат граничния пункт с Румъния при Видин. Иван Геренски няма да успее да стигне навреме до Австрия и Германия, за където пътува.

"Ситуацията е - седим и чакаме. Три дни една граница. Няма и 12 - 13 километра, не можем да ги минем три дни", коментира Иван Геренски, шофьор на товарен автомобил.

Подготвен е рамков документ между България и Румъния за облекчаване на процедурите за преминаване на граничния пункт. Предвиждат се едновременни гранични проверки, разделяне на потока от тежкотоварни автомобили с регистрация в Европейския съюз и от тези, които са от други държави и увеличаване на броя на автомобилните везни за претегляне.

"Това е пътят, по който можем да постигнем категорично облекчаване на преминаването по този гранично-пропускателен пункт и след това да можем да надградим с везните. В най-добрия случай ще можем да увеличим и трасетата и така реално капацитетът може да бъде вдигнат двойно", обясни Николай Найденов, заместник-министър на транспорта.

Все още се очаква официално становище на румънската страна по документа. Друга мярка са буферните паркинги, но те все още не се използват достатъчно от товарните автомобили.

"Паркингите... тук вече има, ама като тръгнеш да изпреварваш, работата отива на бой. Тръгваш да изпреварваш, колегата се сърди. Как да му обясниш? Той е турски гражданин, как да му обясня примерно, че трябва да отида на паркинга", казва Иван Геренски.

Причина за опашките на "Дунав мост" 2 е интензивният трафик, а през последните две седмици броят и на товарните, и на на леките автомобили е рекорден.

"През последните две седмици се запазва тежкотоварният трафик. Близо 1100 тира напускат, а влизат 1400, но се забелязва многократно повишаване на лекотоварния трафик за денонощие два до три пъти повече от обичайното", обясни Людмил Любенов, изпълнителен директор на българо-румънско дружество "Дунав мост Видин - Калафат".

Опашките на "Дунав мост" 2 изнервят шофьорите. Някои са готови да напуснат работата си.

"Нещата трябва да се решат от високо ниво, ние не можем да ги решим тук. Трябва Румъния и България да кажат нещо в Брюксел, защото така не става. Това вреди на нашата икономика", коментира Мирчо Мирчев, шофьор на товарен автомобил.

За намирането на дълготрайни решения за ускоряване на преминаването през граничните пунктове с Румъния вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев ще инициира среща с румънския си колега, казаха от транспортното министерство.

Репортер: Анжела Каменова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байдън подписа документите за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО
Байдън подписа документите за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО
Един човек е загинал при експлозиите във военната база в Крим
Един човек е загинал при експлозиите във военната база в Крим