НОВИНИ

Рекордно ниска избирателна активност във Франция

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:20, 22.06.2021
Чете се за: 04:42 мин.
Европа
Слушай новината

Във Франция е време за равносметка. Голямата новина след първия тур на регионалните избори там е най-ниското участие на избори във Франция - 67% не са се явили пред урните.

И още интересни тенденции - крайната десница на Марин льо Пен и партията на президента Еманюел Макрон получиха шамар от избирателите. Льо Пен не направи очаквания пробив, а хората на Макрон едва се класираха за балотажа в неделя. Най-много гласове получи традиционната консервативна партия "Републиканците".

Крайната десница и президентската партия претърпяха разочарование на първия тур на регионалните избори във Франция. Не се сбъднаха прогнозите за пробив на крайно дясната партия "Национален сбор" на Марин льо Пен. Центристите от "Република, напред!" на Еманюел Макрон едва се класираха за балотажа в неделя. Най-много гласове получи традиционната консервативна партия "Републиканците". Французите избират съвети в 13 региона и 96 департамента. Голямата новина е най-ниското участие на избори във Франция - 67% от избирателите не са се явили пред урните.

Вотът, смятан за генерална репетиция преди президентските избори във Франция догодина, донесе тежък удар за президента Еманюел Макрон. Той гласува в Льо Туке, на атлантическото крайбрежие, и демонстрира добро настроение.

Но на първите регионални избори, в които участва, партията на Макрон получи малко над десетте процента, които я класират за втория тур. Не се очаква "Република, напред!" да победи в нито един регион.

Марин льо Пен, смятана за основен съперник на Макрон за президентския пост, изостави провокативни идеи като Фрекзит и отказ от еврото, но не постигна желания успех.

Кандидатите на "Националния сбор" излизат начело само в региона Прованс-Алпи-Лазурен бряг. Льо Пен призова всички да гласуват.

"Да отделите пет минути от времето си, за да се чуе гласът на народа, на хората, които страдат и желаят обновление - това е не само право, но и задължение за всички граждани", каза лидерът на "Национален сбор" Марин льо Пен.

Много избиратели обаче смятат, че възходът на крайната десница трябва да се осуети. Това напомня за явлението, известно като "републикански фронт" - обединяване на политически сили, за да не допуснат победата на партията, основана от бащата на Марин льо Пен.

"Трябва да гласуваме. Може би някои хора смятат, че Националният сбор е решението, но не и аз. Затова мисля, че трябва да гласуваме за някой, който се бори срещу възхода ѝ", каза Антоан, който е жител на Лил.

"Трябва да ги блокираме", казва Бернар, който е жител на Париж.

Традиционната десница се е съвзела - четири години, след като Еманюел Макрон и неговият проект разтърсиха политическата сцена във Франция. Републиканците са начело с 27% от гласовете. За жалост всичко е помрачено от факта, че само 33% от избирателите са се явили пред урните.

"Дойдох да обядвам. Не бях в течение, че днес има избори. Не мисля да гласувам. Не знам какви са тези избори", каза 24-годишната Мерилин Малрик.

Според "Фигаро" въздържалите се вече са най-голямата партия в периода на Петата френска република.

"Мисля, че нещо трябва да се промени. Трябва да се признава празната бюлетина", казва 27-годишната Соня де Андреис.

За наблюдателите няма съмнение, че отговорност за тази ситуация носи ръководната класа на страната. Според Максим Тандоне от "Фигаро" това е признак за "агонизираща демокрация".

Надали през тази седмица ще се направи повече за мотивиране на избирателите. Партиите преговарят и пренареждат листите за балотажа в неделя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десетки сигнали на телефон 112 заради газов стълб край Кюстендил
Десетки сигнали на телефон 112 заради газов стълб край Кюстендил
Мечка прониква в автомобили в Ню Хемпшир
Мечка прониква в автомобили в Ню Хемпшир