НОВИНИ

Религиозни събития са допринесли за разпространението на COVID-19 по света. Кои са те?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:42, 05.04.2020
18774
Чете се за: 00:46 мин.
Общество

Религиозни събития се оказаха в основата на разпространението на COVID-19 в първите седмици от началото на пандемията.

От неглижиране на ситуацията, до принуждаване на вярващите да присъстват на събитията - примерите от различни точки на света са много.

А ето и част от тях:

Южнокорейска секта с над 200 000 последователи се превърна в първото огнище на коронавирус в страната и е в основата на около 60% от случаите в страната. Членовете на религиозното движение, известно като Шинчеонжи вярват, че болестите са грях и не могат да ги засегнат. Предполага се, че след техни събития, са се заразили най-малко 5000 души.

Между 18 и 21 февруари във френския град Мюлуз се стичат над 100 000 души за събитие на евангелистката църква "Отворени врати". Въпреки предупрежденията за опасността от заразяване, последователите на църквата се събират в града, който по-късно се превръща в огнище на коронавируса. Заразяват се най-малко 2500 души, 17 са починалите. Присъствали на събитието пренасят заразата в Швейцария, Гвиана и Буркина Фасо. Този случай стана и причината Германия да затвори сухотпътната си граница с Франция.

В края на февруари в Малайзия около 10 000 вярващи от различни държави се събират в околностите на Куала Лумпур. Вярващите участват в ислямски религиозен фестивал, след което отпътуват обратно към родните си места. Заразени са най-малко 513 души, включително почти всички потвърдени към началото на март случаи в Бруней, се оказват свързани със събитието в Малайзия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хора умират в домовете си в Италия заради недостиг на лекари и болнични легла
Хора умират в домовете си в Италия заради недостиг на лекари и болнични легла
Над 1,245 млн. са заразените от COVID-19 по света
Над 1,245 млн. са заразените от COVID-19 по света