COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Религиозни събития са допринесли за разпространението на COVID-19 по света. Кои са те?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:42, 05.04.2020
17629
Чете се за: 00:46 мин.
Общество

Религиозни събития се оказаха в основата на разпространението на COVID-19 в първите седмици от началото на пандемията.

От неглижиране на ситуацията, до принуждаване на вярващите да присъстват на събитията - примерите от различни точки на света са много.

А ето и част от тях:

Южнокорейска секта с над 200 000 последователи се превърна в първото огнище на коронавирус в страната и е в основата на около 60% от случаите в страната. Членовете на религиозното движение, известно като Шинчеонжи вярват, че болестите са грях и не могат да ги засегнат. Предполага се, че след техни събития, са се заразили най-малко 5000 души.

Между 18 и 21 февруари във френския град Мюлуз се стичат над 100 000 души за събитие на евангелистката църква "Отворени врати". Въпреки предупрежденията за опасността от заразяване, последователите на църквата се събират в града, който по-късно се превръща в огнище на коронавируса. Заразяват се най-малко 2500 души, 17 са починалите. Присъствали на събитието пренасят заразата в Швейцария, Гвиана и Буркина Фасо. Този случай стана и причината Германия да затвори сухотпътната си граница с Франция.

В края на февруари в Малайзия около 10 000 вярващи от различни държави се събират в околностите на Куала Лумпур. Вярващите участват в ислямски религиозен фестивал, след което отпътуват обратно към родните си места. Заразени са най-малко 513 души, включително почти всички потвърдени към началото на март случаи в Бруней, се оказват свързани със събитието в Малайзия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Меркел акцентира кои са приоритетите при европредседателството на Германия
Меркел акцентира кои са приоритетите при европредседателството на Германия
Как да си ушием сами предпазна маска?
Как да си ушием сами предпазна маска?