НОВИНИ

Роб Бауер: НАТО не притиска нито една държава да дава военна помощ на Украйна

bnt avatar logo
от БНТ
20:25, 21.04.2022
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер заяви днес от полигона в Ново село, че Алиансът не притиска нито една държава да дава военна помощ на Украйна и това е суверенно решение на всяка страна. Заедно с началника на отбраната - адмирал Емил Ефтимов, той проследи демонстрация на способностите на многонационалната бойна група у нас.

Демонстрацията е част от съвместната подготовка по усилване на бдителността и отбранителния потенциал на Югоизточния фланг на НАТО. България, като член на Алианса, има готовност за изграждане на щаб на многонационална бригада под българско командване, като принос към адаптирането на Алианса в отговор на заплахите за сигурността.

"Продължава работата по усъвършенстването на политическата и военната стратегическа рамка, обезпечаваща прилагането на мерки в средносрочен и дългосрочен план за справяне с настоящите и бъдещите предизвикателства пред сигурността на страните членки не само от действията на Русия, но и тези свързани с тероризма и предизвикателствата в световен мащаб като цяло", заяви адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната на България.

Според председателя на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер със събитията през последните месеци за Алианса е започнала нова ера и единството на всички държави членки в Алианса, включително и България, е от изключително важно значение.

"България доказа, че е твърд и отдаден съюзник. В този решаващ, в този критичен момент за нашата сигурност приносът на България за безопасността и сигурността е още по-важен", допълни адмирал Роб Бауер, председател на Военния комитет на НАТО.

По време на демонстрациите днес стана ясно, че България води преговори с Италия за поемане ролята на рамкова държава. В състава на многонационалната бойна група се очаква да се включи Великобритания, а по-късно и Италия. По повод внесеното предложение за предоставяне на техническа помощ на Украйна началникът на отбраната коментира:

"Ако се вземе политическо решение, ще бъде изпълнено така без да се нарушава боеспособността на българската армия", добави адмирал Емил Ефтимов.

В днешните демонстрации на способностите на многонационалната бойна група участваха военнослужещи от 42-ри механизиран батальон и американска механизирана рота "Страйкър".

Автор: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентите Радев и Пендаровски в спор за югославските концентрационни лагери
Президентите Радев и Пендаровски в спор за югославските концентрационни лагери
Трифонов: Да даваме на Украйна бронежилетки е измъкване и незаемане на никаква позиция
Трифонов: Да даваме на Украйна бронежилетки е измъкване и незаемане на никаква позиция