НОВИНИ

Роберта Мецола пред БНТ за отношенията София - Скопие: Трябва да намерим изход от ситуацията

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:42, 18.01.2022 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
Балкани
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Новоизбраният председател на Европейския парламент Роберта Мецола заяви пред БНТ, че се ангажира в решаването на спора между България и Република Северна Македония, заради който Скопие все още не е започнало преговори за присъединяване към Европейския съюз. Мецола беше избрана днес за председател на Европейския парламент до изборите през 2024 г. Тя наследи на поста Давид Сасоли.

Малтийката е адвокат по професия, майка на четири деца, а днес навършва 43 години.

В речта си след избирането Мецола каза, че ще работи за присъединяване към Европейския съюз на Западните Балкани. Пред БНТ тя коментира, че ще се ангажира със спора между България и Северна Македония, за да се излезе от ситуацията.

"По този въпрос се придържам към позицията на мнозинството на
Европейския парламент и моят език няма да е по-различен от моите предшественици. Трябва да намерим начин да излезем от тази ситуация, чакахме прекалено дълго. Аз ще се ангажирам и ще говоря с всички колеги, за да видим какво може да бъде направено", заяви Роберта Мецола.

Роберта Мецола е третата жена в историята на Европейския парламент, избирана за председател. Тя получи много повече от необходимите ѝ гласове.

Първите ѝ думи след избирането бяха посветени на Давид Сасоли, когото тя нарече "борец за Европа". Колегите на Мецола я определят като убеден европеец, който вярва, че Европейският съюз не трябва да се капсулира в институциите, а да е близо до хората.

Роберта Мецола от ЕНП застана начело на Европейския парламент

"Нека бъда ясна - тези, които искат да разрушат Европа да знаят, че тази институция е срещу тях. Тези, които се опитват да подкопаят демокрацията, върховенството на закона, свободата на словото и фундаменталните права, които поставят жените на прицел и отричат правата на ЛГБТИ-общността, нека тези хора знаят, че тази институция никога няма да приеме това. Към тези, които се опитват да изнудват Европа чрез хибридни атаки и към диктаторите - те никога няма да ни разделят. Нека кажа и на семейството на Дафне Галиция и Ян Куцияк - журналисти, убити, защото вършат своята работа - вашата борба за истина и справедливост е наша борба", допълни председателят на Европейския парламент Роберта Мецола.

Българският президент Румен Радев и председателят на Народното събрание изпратиха поздравителни писма до новоизбрания председател на Европейския парламент.

Румен Радев потвърди подкрепата на България за отстояването на европейските ценности и демокрацията, а Никола Минчев коментира, че гражданите очакват от Европейския парламент да откликне на техните проблеми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция сменя името си
Турция сменя името си
Даниел Митов: Не видях нищо ново, което да се случи в Скопие
Даниел Митов: Не видях нищо ново, което да се случи в Скопие