НОВИНИ

Роботи правят демонстрации в центъра на Бургас

bnt avatar logo
от БНТ
12:45, 16.05.2021
Чете се за: 01:47 мин.
Още
Слушай новината

Робо уикенд в Бургас. Почивните дни в морския град са посветени на дигиталните изкуства. Истински роботи правят демонстрации пред минувачите в центъра на града, а децата имат възможност да получат първите си уроци за това как се създава изкуствен интелект.

Пепър е единственият хуманоиден робот у нас, който служи за обучение на учениците от IT гимназията в Бургас. През уикенда децата показват пред бургазлии и гостите на града как се управлява той и неговите впечатляващи умения.

„Може да идентифицира човека, с който говори и може да отговори на 1500 въпроса и доколкото зная говори на 15 различни езика. Също може да изразява емоции", разказа ученичката Весела Декова.

Роботът се управлява изцяло от ученици.

Децата, които успяха да видят робота на живо и да си поговорят с него, останаха най-впечатлени.

Освен да се запознаят с робота Пепър, децата имаха възможност да получат първи уроци за създаването на изкуствен интелект.

„В зависимост от възрастта, първоначално ги въвеждаме в това да имат меки умения да работят в екип, също така елементарни умения на компютър да работят, след това започват да програмират", заяви Дарина Гочев, инструктор по роботика.

В IT гимназията в Бургас е разкрита и нова специалност програмиране на изкуствен интелект, за да могат учениците сами да правят роботи.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА 1948 работи по лятната селекция, взима млади българи
ЦСКА 1948 работи по лятната селекция, взима млади българи
Гимнастичката Никол Тодорова добави още три златни медала
Гимнастичката Никол Тодорова добави още три златни медала