НОВИНИ

Родът на испанските Бурбони

Кои са испанските Бурбони, към които принадлежи испанската принцеса Леонор, която навърши пълнолетие и някога ще стане кралица на Испания?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
16:13, 01.11.2023
Чете се за: 08:22 мин.
Още
кралска треска испания престолонаследничката леонор положи клетва вярност
Слушай новината

Генеалогия
Филип Пети - Карлос Трети - Карлос Четвърти - Фердинанд Седми - Изабела Втора - Алфонсо Дванадесети - Алфонсо Тринадесети - Дон Хуан - Хуан Карлос - Фелипе Шести - Леонор

Кои са испанските Бурбони, към които принадлежи испанската принцеса Леонор, която навърши пълнолетие и някога ще стане кралица на Испания?

1. Испанските Бурбони водят началото си от френските Бурбони. Те се възцаряват на испанския престол през 1700 година. Тогава без наследници умира испанският крал Карлос Втори, представител на Хабсбургската династия. Прекъсва се мъжката линия на унаследяване на престола. Има двама кандидати - французинът Филип Пети Бурбон (1683 - 1746), внук на френския крал Луи Четиринадесети и испанската принцеса Мария-Тереза и ерцхерцог Карл Хабсбург-Австрийски. Разгаря се спор, но привържениците на Филип надделяват, защото баба му е по-голямата дъщеря на испанския крал Филип Четвърти. Филип е едва на 17 години, не знае испански и отива в една напълно непозната страна. Всичко това разгаря Войната за испанското наследство, която продължава 13 години. Филип печели испанския престол, но се отказа от правата си върху френския. През 1724 г. се отказва от престола в полза на сина си Луис, но Луис умира и Филип се връща на престола до 1746 г.

Снимка: Wikipedia

2. Филип е наследен от сина си - Фердинанд Шести. Той управлява 13 години от 1746 до 1759 г. Меланхоличен и срамежлив, Фердинанд се старае да остава неутрален в международните отношения и се съсредоточава върху развитието на армията, флота, земеделието, промишлеността.

3. Фердинанд няма деца и е наследен от брат си Карлос Трети (1759 - 1788). За да приеме короната, той абдикира от неаполитанския и сицилианския престол. Като цяло управлението на Карлос III е благотворно за вътрешното състояние на Испания. Една от първите му разпоредби е забраната мадридчани да изхвърлят нечистотиите си през прозорците. През 1766 г. Карлос прави опит да накара жителите на Мадрид да се обличат по френски образец, което става причина за избухването на бунт.

Снимка: Wikipedia

4. Карлос Трети е наследен от сина си Карлос Четвърти. Той управлява от 1788 г. до 1808 г. Тъй като му липсва решителност и воля, той оставя управлението на страната на министър Мануел Годой, фаворит на кралицата. През 1808 г. Карлос Четвърти е принуден да абдикира в полза на сина си Фердинанд Седми.

5. Фердинанд Седми е крал на два пъти. За кратко през 1808 г., когато е свален от Наполеон Бонапарт и след прогонването на французите отново през 1814 - 1833 г. Фердинанд възстановява Испанската инквизиция, премахната по време на отсъствието му, и преследва либерално настроените си поданици. Именно по време на неговото управление почти всички колонии на испанската корона отвъд океана извоюват независимостта си от Испания.

6. Фердинанд няма синове, променя Салическия закон и е наследен от дъщеря си Изабела Втора. Тъй като Изабела е на три години, майка ѝ Мария-Кристина става регент. Изабела управлява самостоятелно от 1843 до 1868 г. Този период е белязан с дворцови интриги и конспирации, избухва Славната революция и Изабела бяга във Франция. През 1870 г. абдикира в полза на сина си.

Снимка: Wikiquote

7. След кратко тригодишно управление на Амедей Савойски от Савойската династия, испанските Бурбони се връщат на власт в лицето на сина на Изабела Втора Алфонсо Дванадесети. Той управлява от 1874 до 1885 г. Наречен е Умиротворителя. Първоначално е испански крал в изгнание, но се завръща с военен преврат. Посрещат го огромни тълпи от хора. Щедър и хрисим по характер, той бързо печели симпатиите на по-голямата част от испанците, посещавайки без страх райони, които са огнища на холера, както и местата, поразени от силното земетресение през 1885 г. Благодарение на способността си да лавира между различните течения в политиката, кралят никога не става инструмент в ръцете на някоя от партиите в страната. Умира на 28 години.

Снимка: Wikipedia

8. Наследява го синът му Алфонсо Тринадесети (1886 - 1941). Когато умира Алфонсо Дванадесети вече има две дъщери. Мисли се по-голямата да бъде обявена за кралица, но испанското правителство решава да изчака, тъй като кралицата е бременна. Тя ражда момче и Алфонсо е обявен за крал още с раждането си. Майка му като регент управлява до 16-ата му година. След като поема управлението се жени за внучката на английската кралица Виктория - Евгения Батенберг. През 1923 г. Алфонсо подкрепя диктатурата на генерал Ривера. Под диктовката на генерала кралят издава актове, насочени срещу правата на работниците, както и такива, които закрепват зависимостта на селяните от едрите земевладелци. Републиканците печелят изборите през 1931 г., а кралят напуска страната. Започва Испанската гражданска война. Алфонсо подкрепя генерал Франко срещу Народния фронт. През 1941 г. се отказва от короната в полза на сина си дон Хуан, дядо на сегашния крал Фелипе.

Снимка: Bridgemanimages

9. Между 1939 и 1975 г. Испания се управлява от генерал Франсиско Франко. Дон Хуан се отказа от короната в полза на сина си Хуан Карлос. Още през 1948 г. Франко вика Хуан Карлос в Испания, за да го възпита като бъдещ крал. Хуан Карлос заема престола през 1975 г. Заради спасението на испанската корона, той абдикира през 2014 г. Причината - недекларирани сметки зад граница и получени 65 млн. евро от краля на Саудитска Арабия, които дава на приятелката си. От 2020 г. крал Хуан Карлос е в самоизгнание.

Снимка: Wikipedia

10. През 2014 г. на испанския трон застава Фелипе Шести. През 2003 г. той се жени за жуналистката Летиция Ортис и има две дъщери - Леонор и София.

Снимка: БТА

На 31 октомври 2023 г. принцеса Леонор де Бурбон навърши 18 години и по всяка вероятност ще седне на испанския трон след баща си крал Фелипе Шести. Много малко вероятно е на двойката Фелипе и Летисия да се роди син. Така че рано или късно Испания ще има кралица, а не крал.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четиримата загинали при срутване на скеле в Хамбург са албанци, не българи
Четиримата загинали при срутване на скеле в Хамбург са албанци, не българи
Александър Лазаров преди Sofia open: Надявам се, че ще дойдат много хора да ни подкрепят
Александър Лазаров преди Sofia open: Надявам се, че ще дойдат много хора да ни подкрепят