НОВИНИ

Родилното отделение на МБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив работи нормално след карантината

bnt avatar logo
от БНТ
08:24, 02.04.2020 (обновена)
Чете се за: 00:59 мин.
Регионални

След няколкодневно прекъсване, Клиниката по акушерство и гинекология на Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив възстанови приема на бременни. Тя беше затворена в края на март заради установен случай на коронавирус. С положителна проба за Covid-19 се оказа старшата акушерка от родилното отделение.

В края на март цялата клиника по акушерство и гинекология в болницата "Свети Георги" се наложи да премине процедура за най-високо ниво за медицинска безопасност.

Дора Мрянова - старша акушерка на Клиниката по АГ: Всичко беше дезинфекцирано, отново почистено и отворихме врати.

Причина за спирането на работа беше положителната проба за коронавирус, която даде старшата акушерка на родилното отделение. На 17 март тя сама се е поставила в карантина. Всички контактни с нея имат отрицателни тестове за COVID-19.

Проф. д-р Екатерина Учикова - началник Клиника по акушерство и гинекология - УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив: Карантината беше от 27 март до 31 март. Спазваме всички изисквания, които бяха наложени в предписанията на РЗИ, съобразяваме се изцяло с изискванията на Националния щаб и на областния щаб.

Днес в отделението вече има 4 планирани раждания. Своето второ дете очаква и Зоя Хаджиева. Без притеснение жената се доверява на лекарския екип, който следи последните часове от бременността й.

Зоя Хаджиева: Сигурна се чувствам, да. Смятям, че се взимат необходимите мерки, аз също ги спазвам и добре се чувствам в момента.

Престоят на родилките и работата на медицинските специалисти в клиниката са подсигурени със задължителните маски, ръкавици и защитно облекло.

Проф. д-р Екатерина Учикова: Към момента ние разполагаме със необходимите лични предпазни средства. Пак казвам - към момента.

Университетската болница "Свети Георги" е най-голямото лечебно заведение в Южна България. През март в Клиниката по акушерство и гинекология са се родили повече от 120 деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Местят датите за изпитите след 7. и 12. клас, ако се удължи извънредното положение
Местят датите за изпитите след 7. и 12. клас, ако се удължи извънредното положение
449 заразени с коронавирус в страната
449 заразени с коронавирус в страната