НОВИНИ

Родители, лекари и граждани протестират срещу проекта за детска болница

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:20, 04.03.2020
Чете се за: 00:49 мин.
Общество

Родители, лекари, архитекти и граждани излязоха на протест пред здравното министерство.

Те не са съгласни изоставен преди десетилетия строеж, да стане нова национална детска болница. Недоволните се събират в този момент.

Всички, които са пред здравното министерство тази вечер, са обединени около идеята за нова модерна, национална детска болница, която отговаря на съвременните изисквания. Те настояват за отмяна на обществената поръчка за довършване на стария строеж. Искат също така да има международен открит архитектурен конкурс. Според тях в детската болница, възложена за строеж от здравното министерство, липсват ключови клиники, като например ортопедия и травматология, имунология, токсикология, детска психиатрия, инфекциозни болести, лъчетерапия, детско-юношеска гинекология. Това, по думите им, означава, че децата отново ще бъдат препращани от болница в болница.

Кремена Кунева - родител: Искам най-доброто. Искам болница без компромис. Компромисите са опасно нещо, един малък компромис понякога след себе си води до много по-голям компромис.

Архитект Петкана Бакалова - Камара на архитектите в България: Този строеж, тъй като това не е сграда, е предвиден за събаряне още през 2012г. и за да бъде използван, трябва една много дълга процедура по изменение на градоустройството, което ще забави изключително нещата.

Д-р Бояна Петкова - лекар: Никой не се опитва да набута едни нужди в нещо, което не е проектирано за тях, а се прави обратното - първо се проектира, след това строим болницата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КЕВР ще намали цената на парното от април
КЕВР ще намали цената на парното от април
Европейските лидери на посещение в Анкара заради ситуацията с бежанците
Европейските лидери на посещение в Анкара заради ситуацията с бежанците