НОВИНИ

Родители недоволстват заради история за марихуана в учебник за 8-и клас

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
21:24, 23.04.2020
Чете се за: 01:20 мин.
Още

Един абзац в учебник по Философия за 8-и клас предизвика недоволството на родители, които изпратиха сигнал в редакцията на "По света и у нас".

В текста е разказана история, в която тийнейджър предлага марихуана на момиче, като казва, че джойнтът е страхотен. Родителски организации вече са готови да сезират прокуратурата заради този текст.

История в няколко реда. В 13-тия ред Иван предлага на Мира марихуана с думите "Опитай! Страхотно е".

Светла Луизова - управител на издателството: Този казус изглежда страшен за повечето родители, но страшен е не самият казус.

Страшна е реалността и тази история, според издателите, е честната история.

Светла Луизова - управител на издателството: Да, няма дилър, който да обясни на вашето дете, че дрогата ще съсипе неговото здраве, психика и живота му като цяло. Той няма такъв интерес.

Редовете в учебника са написани от учител-психолог. Те възмутиха родителите и миналата година, но останаха в учебника. Според друг психолог обаче, който всеки ден се среща със зависими тийнейджъри, за да им помогне, този урок е добър, но има една опасност.

Росица Станулова - психолог при Център по проблемите на наркоманиите-София: Има осмокласници, които въобще не са на тази тема - не им е актуална и няма нужда да се повдига и да се предизвиква тази тема. Там е вредно дори.

Спорът дали тази история е вредна вероятно ще остане за прокуратурата. През това време в истинската история учениците често избират да опитат джойнта. Според официални данни 26% вече са го направили в гимназията.

Росица Станулова - психолог при Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите-София: В тази възраст е много силен стремежът да се впишеш. Те са много уязвими и реално повечето биха се съгласили и се съгласяват.

Извън учебниците и последствията вече са видими.

Росица Станулова - психолог при Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите-София: Почти двойно увеличаване на престъпленията, извършени под въздействието на психоактивни вещества.

От издателството не смятат, че техният урок провокира учениците да посегнат към дрогата. Дори напротив.

Светла Луизова - управител на издателството: Малко по-надолу на децата е разяснено да запишат важните причини, поради които те трябва да могат да бъдат самостоятелни личности, а не да се влияят винаги от мнението на групата.

Урокът с джойнта засега няма да бъде махнат. И 13-тият ред няма да бъде сменен, защото според издателите не той е фатален. Фатални са историите, за които родители и деца си мълчат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дванайсетокласничка изпрати писмо до министър Вълчев за недостатъците на онлайн обучението
Дванайсетокласничка изпрати писмо до министър Вълчев за недостатъците на онлайн обучението
Как се развива епидемията от COVID-19 у нас?
Как се развива епидемията от COVID-19 у нас?