НОВИНИ

Росен Бъчваров, НАП: Няма промяна в сроковете за физически лица, които подават данъчна деларация

bnt avatar logo
от БНТ
19:29, 27.03.2020
Чете се за: 00:57 мин.
Бизнес

Сроковете за корпоративния данък, който трябваше да бъде внесен до 31 март, за годишните декларации за корпоративни данъци, респективно плащанията по тях, бяха удължени до края на месец юни, същото е валидно и за едноличните търговци, обясни в "Още от деня" говорителят на НАП Росен Бъчваров.

И уточни, че е важно да се знае, че за физическите лица, които подават данъчна декларация, няма промяна в срока - срокът за ползване на 5% отстъпка е до 31 март, крайният срок за деклариране на дохода и плащане на данъка е 30 април.

Росен Бъчваров, говорител на НАП: Основните срокове, които са за осигурителните вноски и за ДДС не са променени.

И поясни, че това е така, защото осигурителните вноски освен задължение на работодателя и работника, са и и право - това са осигурителни права, затова там няма промяна в сроковете. Но има някои облекчени процедури.

Росен Бъчваров: Преустановява се принудителното събиране, т.е. НАП няма да използва инструменти да се продаде имущество на длъжник, нито ще се образуват изпълнителни дела.

На въпрос за плащането на осигуровките, което трябва да стане до 25 число на месеца, и дали има забавяне, Бъчваров подчерта, че много малко време е минало, за да се правят обобщения, трябва да е изтекъл поне месец от тези извънредни мерки за общовалидни изводи или макроикономически изводи.

Росен Бъчваров: Виждаме, че и бизнес, и граждани подават данъчните си и осигурителни декларации, съвсем отделен въпрос обаче е какво ще се случи с плащането.

Говорителят на НАП потвърди, че документите могат да се подават онлайн, но и офисите на агенцията ще работят, но в редуциран състав.

Най-затруднени в момента са хората, които упражняват свободни професии. В момента се обсъжда програмата, очаква се утре тази програма за компенсиране. Очакваме новини за решението на правителството и постановлението и тогава би могло да се обсъжда механизъм, каза Росен Бъчваров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Всички наши боксьори са в добро здраве
Всички наши боксьори са в добро здраве
И Де Хеа дари огромна сума за родината си
И Де Хеа дари огромна сума за родината си