НОВИНИ

Росен Барчовски пред БНТ: След мача с Германия казах на момчетата "Шапки долу!" (ВИДЕО)

росен барчовски бнт мача германия казах момчетата шапки долу видео
bnt avatar logo
от БНТ
14:00, 03.03.2024
Чете се за: 05:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Селекционерът на българския национален отбор по баскетбол за мъже Росен Барчовски даде ексклузивно интервю за зрителите на предаването "Арена спорт", в което се върна седмица назад към знаменития успех срещу световния шампион Германия в "Арена Ботевград" с 67:62 в мач от квалификациите за Евробаскет 2025.

Пред БНТ опитният наставник сподели, че наистина е почувствал огромна подкрепа след тази победа и разкри малко повече детайли около рецептата за това как се побеждава планетарният първенец.

"При нас винаги работи това да изиграем един по-лош мач, както този срещу Швеция няколко дни по-рано, за да изчистим грешките и психически, и спортно-технически. Освен това не бива да забравяме и атмосферата в Ботевград. За тази публика просто няма как де се раздадеш до края. Баскетболът е много психологически спорт, в който подкрепата е много важна. Видяхте, че дори германците не успяха да покажат най-доброто от себе си, но за това имаме вина и ние. За мен този мач е може би най-добрият за България по отношение на играта в защита, въпреки че нашият стил е малко по-различен", започна Барчовски.

"На първия таймаут акцентирах върху това, че действаме припряно. Нито аз, нито моя щаб, а и момчетата обаче просто нямахме право да се предадем, защото ние винаги излизаме за победа независимо от съперника и това понякога дава резултати. След двубоя естествено им благодарих на момчетата и ги поздравих за мъжкарството. Спомням си само, че им казах: "Шапки долу!", продължи той.

Родният специалист благодари още на хората от своя щаб за усърдната работа и разкри, че е получил вдъхновение за двубоя срещу германците от голямата ни баскетболна звезда Александър Везенков.

"Говорих с Везенков преди мача. Той има страхотното качество да вдъхва позитивна енергия и вяра, а тези думи са повече от всичко останало", сподели българският селекционер.

Барчовски не пропусна да обърне внимание и на проявеното мъжество на част от своите състезатели, включително натурализираният американец Коди-Милър Макинтайър, които излязоха срещу Бундестима, въпреки че бяха с контузии.

"Да проявиш мъжество и да излезеш да играеш с контузия е победа преди победата. Травми винаги има, но моралът да преодолееш болката не винаги е там. Тези хора си изкарват парите по клубовете, а не в националния отбор, но когато хора като Павлин Иванов, Коди-Милър Макинтайър, Димитър Димитров и Георги Боянов решават да играят въпреки всички проблеми, това вече е победа преди победата. В случая на Коди това показва по-българско поведение от някои хора в страната. Много хора обичат да говорят за патриотизъм, но тук не трябват думи, а дела. Още когато го избирах за националния отбор, аз исках да се уверя, че той е стойностен човек, защото това се вижда много рядко. Баскетболните му качества пък ги оставям без коментар", заяви наставникът.

Старши треньорът, водил България на три европейски първенства по баскетбол за мъже, говори още и за това дали той вече гледа към Евробаскет 2025, както и какво предстои за националния отбор през следващото лято.

"Има време да мислим за европейското първенство. Аз съм се научил никога да не си правя сметки и да вървя стъпка по стъпка. Следващите два мача са чак през ноември, а дотогава емоцията ще е поотминала. За мен са изключително важни две неща - да бъдем в оптимален състав и да запазим същия дух", коментира Росен Барчовски.

"Предвидили сме лятото да организираме лагер, на който обаче задължително да имаме контролни срещи. Предполагам, че тогава отборът ще изглежда с по-млад състав, но би било хубаво да осъществим тази идея", продължи българският селекционер.

Накрая опитният специалист говори и за ситуацията в клубния му тим ЦСКА, който в момента се намира в труден период.

Взехме мерки да завършим шампионата без финансови катаклизми. Предпочетохме да се разделим с някой от най-силните ни и скъпи играчи, за да има спокойствие. Може да намалеят малко възможностите и очакванията, но не и моите амбиции. Мечтая си, че с този състав може да направим нещо по-голямо.

Вижте цялото интервю във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР установи за ден 33-ма шофьори да карат след употреба на алкохол и 15 дрогирани зад волана
МВР установи за ден 33-ма шофьори да карат след употреба на алкохол и 15 дрогирани зад волана
Марин Петков пред БНТ: Не трябва да летим в облаците след две победи (ВИДЕО)
Марин Петков пред БНТ: Не трябва да летим в облаците след две победи (ВИДЕО)