НОВИНИ

Румънски филм за корупцията се бори за "Оскар"

румънски филм корупцията бори оскар
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:42, 11.04.2021
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Две номинации за "Оскар" има румънският документален филм "Колектив", който разказва за корупцията и некомпетентността в здравната система на страната след смъртоносния пожар през 2015 г. Лентата е номинирана за най-добър документален филм и за най-добър международен игрален филм.

"Ако спечеля, това ще бъде от полза за цялата румънска филмова индустрия", заяви режисьорът Александър Нанау. Той призна, че е изпитал "голяма радост", когато разбрал, че неговият филм е избран и планира да присъства на церемонията в Холивуд на 25 април.

Нанау казва, че е "100 процента" длъжник на известни румънски режисьори като Кристи Пуиу, Корнелиу Порумбой или Кристиян Мунгиу.

"Колектив" вече спечели Европейската филмова награда за най-добър документален филм, а Обществото на филмовите критици на САЩ го награди за най-добър чуждоезичен филм. Бившият президент на САЩ Барак Обама включи "Колектив" в списъка си с любими филми от 2020 г.

"Колектив" - филм за най-мащабната измама в здравеопазването на Румъния

През последните десетилетия филмите на Румъния се представят блестящо на международни фестивали, благодарение на "новата вълна" режисьори, чиито творби се занимават с реалностите на посткомунистическия преход на източноевропейската държава. "Bad Luck Banning or Loony Porn" на Раду Жуде, изобличаващ общественото лицемерие, спечели главната награда на Международния филмов фестивал в Берлин през март - три години след успеха на "Touch me not" на Адина Пинтилие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Ангелов: Обмисляме разхлабването на още мерки
Министър Ангелов: Обмисляме разхлабването на още мерки
Любослав Пенев: Съдията беше основният артист
Любослав Пенев: Съдията беше основният артист