НОВИНИ

Румен Радев проведе консултации с "Демократична България"

bnt avatar logo
от БНТ
13:30, 23.07.2021
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Намираме се на кръстопът и този парламент в тази точка на толкова много
предизвикателства, които се съчетават, наистина има съдбовна отговорност да излъчи правителство. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов по време на консултация с президента Радев.

Според Иванов трябва да има редовно правителство.

"Демократична България ще участва с пълната си готовност да даде принос във всякаква роля - дали като пълноценен коалиционен партньор, дали като участник с подкрепа малко по-встрани, дали като опозиция, надяваме се да не се стига до това, но дори и ако третият мандат дойде при нас. Ние имаме потенциал и ще участваме отговорно и при пълна готовност за отговорен принос от наша страна. Фокусът ни сега е върху първия мандат. Това е най-здравословната опция, която съществува от гледна точка на подкрепа. Тя се пада на "Има такъв народ" и аз се радвам, че ни предстоят разговори", коментира Иванов.

Президентът Радев открои, че той не иска да бъде сформиран кабинет на всяка цена, но трябва да бъдат изчерпани всички възможности за съставяне на правителство. Държавният глава открои проблеми в енергийния сектор, в Плана за възстановяване, както и изискванията на Европейската комисия.

"Предизвикателствата пред страната ни изправят Народното събрание пред отговорната мисия да се състави по възможно най-бързия начин ефективно правителство, което да се ползва с широка обществена и парламентарна подкрепа", заяви Радев.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Христо Иванов отбеляза, че ДБ ще бъде изключително внимателна при проявата на подкрепа.

"Не на всяка цена ще дадем подкрепа, защото нашата подкрепа не е наша. 350 хил. избиратели ни дадоха своя вот и ние много добре разбираме, че ги представляваме. Така, че много внимателно ще дадем подкрепата си и с голяма отговорност", допълни още той.

Иванов поясни, че едно от предизвикателствата пред България е предстоящата четвърта вълна от COVID-19 и страната ни трябва да започне да се подготвя за нея, за да избегне големи щети.

Тази сутрин първи за разговор на "Дондуков"2 пристигнаха представители на "Има такъв народ". Коалицията ГЕРБ-СДС отказа да участва в консултациите с мотивите, че диалогът е нарушен многократно. Последва среща и с представители на "БСП за България".

Румен Радев очаква за разговори още ДПС и "Изправи се БГ! Ние идваме!".

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО КОНСУЛТАЦИИТЕ ПРИ ПРЕЗИДЕНТА ПО БНТ 2 И НА НОВИНАРСКИЯ НИ САЙТ BNTNEWS.BG.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остава отворен зеленият коридор в белодробната болница в Русе
Остава отворен зеленият коридор в белодробната болница в Русе
Ивелин Попов се завърна в игра след близо година отсъствие
Ивелин Попов се завърна в игра след близо година отсъствие