НОВИНИ

Румен Радев: Свободата е най-силният имунитет срещу всякакви политически вируси

румен радев свободата силният имунитет всякакви политически вируси
bnt avatar logo
от БНТ
18:47, 03.03.2020
Чете се за: 01:16 мин.
Политика

"142 години ни делят от Санстефанския мирен договор и възкресението на България. Днес отново хиляди сме тук пред паметника на Царя Освободител, чиято армия сложи край на петвековното османско иго.

Под руските бойни знамена ще се покрият с вечна слава българските опълченци, ще се сражават воини от много народи от империята на Александър Втори, хиляди ще загинат за нашето освобождение. Но много преди това безчет свободни по дух българи, хайдути, въстаници, възрожденци, революционери ще пролеят в неравни битки кръвта си за свободата. Джануариюс Макгахан, Виторио Позитано, Виктор Юго ще вградят своята доблест в българската национална кауза. Към всички тях, към нашата освободителка Русия е нашата българска признателност. Тя не е подвластна на никаква политическа конюнктура, но е проба за достойнството ни като народ, който осъзнава цената на свободата и почита и своите, и чуждите герои, положили кости за нашата свобода".

Това каза в словото си на площад "Народно събрание" по случай Трети март президентът Румен Радев.

Румен Радев - президент на България: Възродената България оцеля в няколко войни, надживя няколко национални катастрофи, изгради своя икономика, армия, наука, дари света с талантите си и доказа своята жизненост като държава. Някои поколения имаха жестоката участ да бранят родината с оръжия, други съзидаваха отечеството. Призванието на нашите поколения е да отстоят демокрацията, за която мечтаехме и към която крачехме в близкото минало. Да си възвърнат свободата на словото, да бранят без комплекси правата си на европейски граждани.

Той заяви още, че свободата е най-силният имунитет срещу всякакви политически вируси.

"Често споменаваме свободата и независимостта задено. Но ако независимостта се постига с оръжие, свободата се гарантира от Конституцията и законите. Законите са над всички нас - над всеки гражданин, над всяка амбиция и над всяка институция", допълни Радев.

Румен Радев - президент на България: В днешните тревожни времена, когато се прегазват граници, когато оръжията често заглушават международното право, е важно всички български политици да бдим над суверенитета на родината, всички българи да осъзнаем силата си, да бъдем достойни за онези, които почитаме в дни като днешния, да обединим солидарните си усилия, за да сбъднем идеала за свобода и справедлива България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойните действия в Сирия
Бойните действия в Сирия
Тържествена заря-проверка по случай 3 март
Тържествена заря-проверка по случай 3 март