НОВИНИ

Румен Радев в Брюксел: Основен фактор за сигурността на държавите в НАТО е нашето единство

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
13:03, 14.06.2021
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Президентът Румен Радев ръководи българската делегация за участие в Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните членки на НАТО, която ще се състои днес в Брюксел.

Ето какво каза президентът Румен Радев преди началото на срещата.

"Днешната среща на върха е от особено значение за Алианса, дори генералният секретар на НАТО я определя като повратна точка за нашия съюз, за нашата колективна сигурност.

Стратегическият документ НАТО 2030, който предстои да бъде приет, залага високо ниво на амбиции за развитието на НАТО през следващото десетилетие. Предстои да обсъдим на високо ниво адаптацията на съюза във все по-предизвикателната среда за сигурност, стратегическите приоритети на алианса и начините за тяхното постигане. Основен фактор за сигурността на всички държави в съюза е нашето единство. Единство не само в общата ни политическа воля в развитието на адекватни отбранителни способности и постигане на съвместимост за водене на съвместни операции. Но и единство в нашето индустриално развитие, в развитието на нашите отбранителни индустрии и водещи технологии", заяви Румен Радев.

На срещата на върна на НАТО през 2019 г. поставих въпроса за растящото разделение, което ни дели настрани, припомни президентът.

"Производители, които развиват своите икономики и социалните системи чрез производство на отбранителни продукти и експортират тези продукти, и на клиентите, които купувайки тези продукти, инвестират в икономическите системи на развитите държави и по този начин изостават още повече в своето социално-икономическо развитие.

Посочих и пътища за преодоляване на този разрив теологически между страните членки чрез засилване на индустриалното сътрудничество и обмен на технологии при всяка една по-крупна военна сделка, допълни президентът.

Той сподели със задоволство, че в НАТО 2030 вече виждаме начални проекти, които да водят в тази посока.

Аз съм изключително удовлетворен, защото проектите, които ще обсъдим днес, са залог за запазването на технологическото предимство на алианса. Нещо повече, те са от огромно значение за развитие на отбранителната индустрия на България, на нашия научен потенциал, на частната инициатива и на стартъп екосистемите в България", заяви президентът Радев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Царско село стартира лятната си подготовка
Царско село стартира лятната си подготовка
Нова порция мачове от Евро 2020 в ефира на БНТ и BNT News
Нова порция мачове от Евро 2020 в ефира на БНТ и BNT News