НОВИНИ

Русе е в "червената зона" за COVID-19: Затварят баровете и дискотеките

bnt avatar logo
от БНТ
12:04, 27.10.2020
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Към "червената зона" на картата с разпространението на вируса у нас вече е и Русе. В тази зона влизат областите, в които заразените с коронавирус са над 120 на 100 000 души.

В Русе от утре ще бъдат затворени баровете и дискотеките. Забраняват се и масовите мероприятия на открито и закрито. Препоръчва се семейните събития, като сватби и кръщенета на закрито, да бъдат ограничени до 30 гости.

Затварят нощните заведения и забраняват масовите мероприятия в Русе

Допреди около две седмици областта беше в т.нар. жълта зона по заболеваемост, но рязкото покачване на броя на случаите с COVID-19 я "вкара" през оранжевата в червената зона. По разпореждане на Регионалната здравна инспекция до 30 ноември са преустановени плановите операции и плановият прием във всички лечебни заведения.

Само за последната седмица отделни случаи на деца и учители с COVID-19 имаше в 5 учебни и детски заведения, както и в две социални институции в областта.

Съгласно заповед на образователния министър училищата ще имат възможност да предлагат преминаване на онлайн обучение след съгласуване със съответните педагогически и обществени съвети към тях.

Русенският университет минава на онлайн обучение за две седмици

Русенският университет вече премина изцяло на дистанционна форма на обучение до 8 ноември.

Препоръчва се и работодателите, които имат възможност, да въведат дистанционна форма на работа или да осигурят необходимата дезинфекция 4 пъти дневно, достатъчна дистанция и защитни маски на служителите си.

Репортер: Андрей Кючуков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВАР лиши Леванте от втора победа през сезона
ВАР лиши Леванте от втора победа през сезона
До 1 милиард лева достига печалбата от трафик на хора с цел проституция
До 1 милиард лева достига печалбата от трафик на хора с цел проституция