НОВИНИ

Русенският университет произвежда части за дихателни апарати

bnt avatar logo
от БНТ
16:16, 24.03.2020
Чете се за: 00:36 мин.
Наука и технологии

Русенският университет спешно започна да произвежда части за обдишващи апарати, нужни за болните от коронавирус. Те се изработват с помощта на 3D принтери.

Втори ден инженери от Русенския университет изработват частите за медицинските дихателни апарати. Само за 24 часа са измислили как да изглеждат компонентите. А поръчката за респираторната техника е на разградска фирма.

доц. Пламен Захариев - Катедра телекомуникации към Русенски университет: “Всъщност ние правим единствено и само механиката, зъбните колела и всъщност тези елементи, които се движат - изпълнителните механизми. Цялата електроника и управлението на това нещо ги правят колегите от фирмата във Разград.”

В Разград вече има един работещ прототип на обдишващия апарат.

доц. Пламен Захариев: “Те са успели с подръчни средства да направят прототипа. Преди два дена са го тествали. Той е започнал да функционира. На пръв поглед той функционира по начина, по който трябва да функционира.

Респираторните апарати ще се използват при голям брой заразени, които са с усложнения и трябва да бъдат включени на командно дишане. Очаква се до дни новите апарати да бъдат тествани в Министерството на здравеопазването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хотелиер: Държавата да застане зад бизнеса
Хотелиер: Държавата да застане зад бизнеса
Учение за изграждане на полева болница в Пловдив
Учение за изграждане на полева болница в Пловдив